Dışişleri Bakanlığı'ndan Obama'ya tepki

Dışişleri Bakanlığı, Obama'nın yaptığı açıklamanın, Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Obama'ya tepki

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "ABD Başkanı Obama'nın 23 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamanın Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğunu üzüntüyle not ettik. Açıklamanın, I. Dünya Savaşı’nda yaşananların, Ermeniler kadar Türk halkı bakımından da hassasiyet taşıdığı gerçeğinden kopuk olması ve tek taraflı bir bakış açısını yansıtması sorunludur. Bu seçici ve tarafgir adalet anlayışını reddediyoruz" denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 23 Nisan 2014 günü yayınladığı taziye mesajı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 20 Ocak 2015 ve 20 Nisan 2015 tarihli açıklamalarının, Türkiye'nin konuya bakış açısını özenle yansıtan metinler olduğu hatırlatıldı.

"Bunlar, geçmişte yaşanan acıları inkar etmeden, doğru tanım ve tutumlarla paylaşmayı, Osmanlı Ermenilerinin kayıpları dahil tüm kayıplarımızı birlikte ve saygıyla anmayı, dahası ortak geleceğimizi yeniden inşa etmeyi teklif eden samimi çağrılardır" denilen açıklamada, Türkiye'nin bu tarihi konuda herkesi sağduyuyla hareket etmeye davet eden yaklaşımına ve uzattığı dostluk eline olumlu karşılık almayı umut ettiği vurgulandı.

Açıklamada, "Türklerle Ermenilerin barışmalarına giden yola adil bir biçimde katkıda bulunacak her ülke bu 'dostluk projesinin' ortakları olarak tarihteki yerlerini alacaklardır. Bu çerçevede dost ve müttefik ülkelere düşen rolün ayrı bir önem taşıdığı da açıktır" ifadelerine yer verildi. 

"Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un bu ifadelerini unutmayacak"

Dışişleri Bakanlığı, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki sözleriyle ilgili, "Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gauck'un 23 Nisan'da Berlin Katedrali'nde düzenlenen ve "Türk kimliğine, tarihine ve toplumuna mesnetsiz ithamların dillendirildiği bir törene iştirak ettiği" belirtildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı Gauck’un, hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur. Toplumsal birlik, bütünlük ve uyumu temsil etme makamında olanlardan, toplumu oluşturan tüm fertlerin hassasiyetlerini dikkate almaları ve daha kucaklayıcı bir yaklaşım sergilemeleri beklenir. Bu bağlamda, Gauck’un, temsil ettiği insanlar arasında bulunan yüzbinlerce Türk asıllı Alman vatandaşının düşüncelerini yok sayması  ibret vericidir."

Açıklamada, Türk tarihi ve kimliğinin, Türk-Alman toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğu hatırlatılarak, bu kimliği karalamaya yönelik girişimlere bu toplumun fertlerinin sessiz kalmayacağı belirtildi. 

"Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir" ifadesine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Önümüzdeki günlerde, 1915 olayları konusunda bir karar tasarısını ele alması öngörülen Almanya Federal Meclisinin, bu tarihi mesele konusunda  tarafsız ve yapıcı bir tutum içerisinde olmasını, Türk-Alman ilişkilerine uzun dönem olumsuz yansımaları olacak bir yaklaşım sergilememesini temenni ediyoruz."