Diyanet İşleri Başkanı Görmez Karadağ'da

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Karadağ'da

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Ülkelerin büyüklüğü, artık farklı inançları, düşünceleri, ırkları ve renkleri birlikte barış içerisinde yaşatabilme gücüyle ölçülebilir" dedi. 

Görmez, Karadağ İslam Meşihatı Başkanlığına seçilen Feyziç'in menşure ve yemin töreninin ardından Podgoritsa'da verilen akşam yemeğine katıldı. 

Feyziç'in ev sahipliğinde düzenlenen ve Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Husoviç, Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç, Başbakan Yardımcısı Duşko Markoviç, Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip ile Bosna Hersek, Kosova, Hırvatistan ve Slovenya'daki İslam birliklerinin temsilcilerinin katıldığı yemekte Görmez, Feyziç'in cübbesini de giydirdi.

 

Görmez, burada yaptığı konuşmada, Feyziç'in, Türkiye ile Karadağ ilişkilerini canlandıran biri olduğunu belirtti. 

Çağdaş dünyada ülkelerin büyüklüğünün ekonomisi, güçlü endüstrisi veya geniş coğrafyasıyla asla değerlendirilemediğine işaret eden Görmez, "Ülkelerin büyüklüğü artık farklı inançları, düşünceleri, ırkları ve renkleri birlikte barış içerisinde yaşatabilme gücüyle ancak ölçülebilir. Ortak tarihimiz olan Osmanlı'nın büyüklüğü, büyük bir ordu ve coğrafyaya sahip olduğundan değildi, dört-beş asır önce, farklı inançları, kültürleri ve medeniyetleri birlikte barış içerisinde yaşatabilme gücünden kaynaklanıyordu" diye konuştu.

Görmez, insanlığın bugün vicdanını ve merhametini kaybetmekle yüz yüze kaldığını ifade ederek, "Asıl üzücü olan rahmetin, merhametin, sevginin, adaletin kaynağı olan dinlerin insan eliyle rahmeti ve merhameti kaybetmesidir. Bugün İslam coğrafyasında İslam adına yaşanan cinayetleri herhagi bir müminin kabul etmesi asla mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Görmez, Feyziç ve diğer Balkanlar'daki dini liderlerden "İslam coğrafyasında ortaya çıkan hastalıkların Balkanlara bulaşmasını önlemelerini" istedi.

Öte yandan, Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip ve Podgoritsa Din Hizmetleri Müşaviri Mehmet Tevfik Yücesoy ile görüşen Diyanet İşleri başkanı Görmez, ziyaretinin ikinci gününde Karadağ Meşihatı, Karadağ İslam medreseleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Müşavirliği gibi bazı kuruluşları da ziyaret edecek.