Diyetisyen Serpil Koygun: “Sahura mutlaka kalkılmalı”

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Diyetisyeni Serpil Koygun, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için sahura mutlaka kalkılması gerektiğini söyledi.
Diyetisyen Serpil Koygun: “Sahura mutlaka kalkılmalı”

Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmenin sağlık açısından önemli faydaları bulunuyor. Bu ayda yanlış beslenmenin ciddi sonuçlarının olacağını söyleyen uzmanlar, sağlık açısından doğru beslenmenin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
NEÜ Meram Tıp Fakültesi Diyetisyeni Serpil Koygun, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için sahura mutlaka kalkılması gerektiğini söyledi. Oruçta yanlış beslenilmediği takdirde bedenen arınmanın mümkün olduğunu vurgulayan Koygun, sahurda hiç acıkmayacakmış gibi değil de makul miktarda yemek yenilmesi gerektiğine dikkat çekerek tahıllı ürünlerin tüketilmesini tavsiye etti. Kişinin sağlığına zarar vermeyecek şekilde sofrada yeşillik, yumurta, meyve gibi gıdaların bulunmasını öneren Koygun, sahur için kalkan bireylerin 4-6 bardak su içmesi gerektiğini ancak bu suyun kısa sürede değil uzun zamanda yudum yudum tüketilmesinin doğru olacağını anlattı. Protein kaynağı olan gıdaların önemine dikkat çeken Koygun, kalp damar şikayeti olmayanların yumurta, peynir tüketmesinin faydalı olacağını söyledi.

“YANLIŞ BESLENME HASTANELİK EDEBİLİR”
İftar saatinde aşırı susama olacağını ancak bir anda çok su içilmesinin son derece yanlış olduğunu kaydeden Diyetisyen Serpil Koygun, çok soğuk ya da çok sıcak olmayan normal bir suyu uzun süreye yayarak iftar sonrasında 4-6 bardak içilmesi gerektiğine dikkat çekti. İftara hurma ile başlanılmasını tavsiye eden Koygun, çorba içildikten sonra 15 dakika kadar ara verilmesini daha sonra ana yemeğe geçilmesini önerdi. Aksi halde hazım zorluğu çekilebileceğini anlatan Koygun, yanlış beslenmenin kiloya hatta hastanelik edebilecek sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayarak, “Ekmeği ihmal etmemek gerekiyor. Tam buğday ekmeği tokluk sağlar. Sahurda tam buğday unundan üretilmiş ekmek ve lif posa içeriği zengin ürünler tüketilerek beslenilirse acıkma süreci uzar” dedi.
Tansiyon problemi olmayanların günde bir soda tüketmesinin sağlık için gerekli olduğuna dikkat çeken Soygun, davetlerde de tatlı yerine meyve ikram edilmesini tavsiye ederek, tatlı olarak da sütlü tatlıların tercih edilmesinin doğru olduğunu kaydetti. “Oruç tuttuğumuz sürede yoğun bir fiziksel aktiviteden kaçınılmalı. İftardan 45 dakika sonra basit fiziksel aktiviteler yapılabilir” diyen Koygun, kalıcı sağlık sorunları olanların da oruç konusunda uzmanlardan yardım almasını önerdi.