Büşra Öner

Büşra Öner

Diyette doğru bilinen yanlışlar

Diyette doğru bilinen yanlışlar

Her şeyi yapıyorum ama yine de kilo veremiyorum diyorsanız belki de uyguladıklarınız yanlış…

Bir göz atalım hangilerini doğru yapıyorsunuz hangilerini yanlış...

  • Hiç ekmek tüketmiyorum...

Vücudumuz için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı (%50-%60) karbonhidratlardan sağlanır. Ekmekte en temel karbonhidrat kaynağıdır. Siz gerekli olan karbonhidrattan zengin besinleri tüketmeyi seçtiğiniz zaman metabolizmanız ihtiyacı olan karbonhidratı kandan almaya çalışır. Glikoz oranınız düşünce kan şekerinizde düşer ve vücut kaslarınız içerisindeki karbonhidratı kullanmaya başlar. Yağ yaktığınızı düşündüğünüz şey su ve kas dokusu olur.

  • Aç kalırsam öğün sayısını ikiye düşürürsem zayıflarım...

Uzun süreli açlık anında vücudunuz kendini kıtlığa çekecektir. Metabolizmanız enerji harcamasını azaltacak ve yağ depoları arttırmaya başlayacaktır. Böylece metabolizma hızı da yavaşlayacaktır.

  • Light ürünler tüketiyorum...

Light ürünler kalorisiz ürünler değildir. Kalorisi azaltılmış ürünlerdir… bu yüzden istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmez. Kalori hesaplamasına dikkat etmek gerekir. Tüketilecek her besinin kalorisi önemlidir.

  • Protein ağırlıklı besleniyorum hızlı kilo veriyorum.

Sağlıklı beslenme adı altında yapılan bir çok davranış sağlıksız sonuçlar getirir. Buda yapılan hatalardan bir tanesi… protein ağırlıklı yaptığımız diyetler kısa sürede kilo verdirir fakat bu diyeti uygulamak kişi için hem zor hem de sonuçları ağır olabilir. Kandaki kolesterol ve ürik asit seviyelerinde artış olup insülin direncine neden olacaktır. Kan şekerinin düz ensizliğinden dolayı sık sık şekerli besinler tüketmeyi isteyip krize girebilirsiniz.

  • Kepekli ürünler tüketiyorum...

Kepekli ürünler diğer ürünlere göre daha az kalori içermez, kepek lif içeriğini artırır, bir çok hastalıklardan korunmamızı sağlar. Anemisi olan insanların kepekli tüketmesi önerilmez. Lif oranını artırmak için posalı ürünler tüketmek önemlidir.

  • Aç karnına elma sirkesi içiyorum...

İnsanlığın var oluşundan itibaren elma sirkesinin faydasını tartışamayız. Fakat her gün zayıflamak amacıyla içtiğiniz o sirkeler içindeki asitten dolayı her türlü mide rahatsızlığını başlatmaya elverişlidir. Midedeasidi artırır, reflüye sebep olabilir, ve en önemlisi açlığı uyarma etkisi vardır. Buda iştah açılmasına sebep olacaktır.

  • Aç karnına fiziksel aktivite yapıyorum. ..

Kilo vermede sadece doğru beslenme yeterli değildir. Sağlığınıza engel olacak bir durum yoksa mutlaka fiziksel aktivite önerilir. Yapılan aktivite ile yağ yakımınız artabilir tabiî ki bu yapılan aktivitenin süresi ve şekli yakından ilişiklidir. Aç karnına yaptığınız aktivite yağ yakar ancak yağ ile birlikte çok yüksek miktarda kas da kaybetmeye başlarsınız. Ve fiziksel aktivite size yarardan çok zarar sağlar. Aktivite öncesinde karbonhidrat içeren ortalama 250 kalori bir öğün tüketilebilinir tüketimden bir saat sonrada egzersiz yapılabilinir.

  • Sık sık maydanoz suyu içiyorum...

Çok iyi bir idrar söktürücü olmakla birlikte iyi bir c vitamini kaynağıdır maydanoz suyu içtiğiniz zaman geçici bir kilo kaybınız olur, fakat yine kaybedilen yağ değil, idrar söktürücü özelliğinden dolayı sudur. Hiçbir besin yağ yaktırmaz!

  • Zayıflama ilaçları kilo verdirir mi?

Obezite hastalıktır, fakat her obez birey için ilaç kullanmak doğru değildir. Gelişi güzel bir şekilde ilaç kullanımı her açıdan sağlığınıza zarar verecektir. Mutlaka uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi taktirde kalıcı hasarlara sebep olabilirsiniz.

  • Denemediğim diyet kalmadı...

Piyasada her gün farklı farklı adını ilk kez duyduğunuz diyetler mevcuttur. Diyet bireyseldir, kişilerin cinsiyet, boy, kilo, fiziksel aktivite, iş ve benzeri durumlara göre hesaplanır. İnternette bildiğiniz diyetleri denemeyiniz. Diyetteki tek amacımız sağlıklı beslenmeyi öğretmek ve sürdürülebilinir olmasıdır. Sağlığınızı tehdit edecek diyetlerden uzak durmalısınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Öner Arşivi
SON YAZILAR