DNA hasarına yol açıyor!

Büyükşehir Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Örs, Güneş ışınlarına bilinçsizce maruz kalmanın güneş yanığı, foto alerji ve güneşle tetiklenebilen pek çok hastalığa neden olabileceğinin altını çizdi.
DNA hasarına yol açıyor!

Güneş ışınlarına bilinçsizce maruz kalmanın güneş yanığı, foto alerji ve güneşle tetiklenebilen pek çok hastalığa neden olabileceğinin altını çizen Büyükşehir Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Örs, “Güneş ışığı uzun vadede ise DNA hasarına yol açan cilt kanserleri, göz ve deride erken yaşlanma bulguları kendini gösterir” dedi

Güneş yanığının, derinin güneş ışığına kısa sürede ve yoğun olarak maruz kalması sonucu oluşan deri rahatsızlığı olduğunu belirten Uzm. Dr. İsmail Örs, “Uzun süre güneşe maruz kalındığında ultraviyole ışınları; ciltte önce kızarıklık, daha uzun süreli hasarlarda da içi su dolu baloncuklara sebep olur. Kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır. Bu birinci derece yanıktır. İçi su dolu kabarcıklar olduğunda yanık artık ikinci derece olmuş demektir. Üçüncü derece yanıklarda kabuklanmalar olur, güneş üçüncü derece yanığa sebep olmaz. Güneş yanığının nedeni ise derinin aşırı miktarda ultraviyole ışınlarına maruz kalmasıdır” dedi.

“BEYAZ TENLERDE RİSK FAZLA”

Güneş yanığının belirtileri kişiden kişiye değişebileceğini söyleyen Örs, “Belirtilerin farklılaşmasını derinin cinsi, ultraviyole ışınlarına maruz kalınma süresi etkiler. Özellikle beyaz tenli ciltlerin koyu tenli ciltlere göre güneş yanığı olma riski daha fazladır. Koyu renkli deri de çok fazla UV ışınına maruz kalırsa güneş yanığı olabilir. Yine de koyu renkli deri daha fazla melanin pigmenti bulunması nedeniyle beyaz tenli deriye göre güneş ışığını yanık olmadan daha fazla tolere edebilir.  Güneş yanığı belirtileri aniden ortaya çıkmayabilir, belirtiler kişiden kişiye göre değişebilir. Güneş yanığının en belirgin özellikleri; kızarık ve ağrılı deri yüzeyi (eritem), normalden daha sıcak ve gergin bir deri ve birkaç güne pullanıp, soyulmaya başlayan deridir” ifadelerini kullandı.

11-1-2-uzm.-dr.-ismail-ors.jpg

“GÜNEŞ KREMİ KULLANILMALI”

Şiddetli güneş yanığının deride sertleşme ve şişme (ödem), üşüme,  yüksek ateş (38 derece ve yukarısı),  halsizlik, hızlı nabız ve nefes alma, susuzluk hissi, gözlerin ışığa hassas hale gelmesi ve mide bulantısı ve baş ağrısına sebep olabileceğinin altını çizen Örs, “Güneş yanığına maruz kalmamak için, güneş kremi kullanımı önemli. Güneş kremi seçerken ürün, kısa ve uzun ultraviole ışınlardan korumalıdır. Ürünün, 30 faktör ve üzeri koruyuculuğu ve suda koruma özelliğinin olması gerekir” şeklinde konuştu.

“CİLT KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR”

Cilt kanserinin en önemli nedeninin çocukluk çağındaki güneş yanıkları olduğuna dikkat çeken Örs, “Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir çocuğun, cilt kanserine yakalanma riski yanığı olmayanlara göre iki kat fazladır. Her yanık ile bu risk iki kat artar. Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemektir” diye konuştu.

11-1-3.png

“İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ”

Güneş yanığı tedavisinde ilk müdahalenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Örs, “2. ve 3. derece yanıklarda ise vakit kaybetmeden en yakın hastane kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığı durumunda yaranın acısını alıp kişiyi rahatlatacağı düşüncesi ile yanık bölgesine yoğurt ve diş macunu sürülmesi son derece yanlış bir uygulamadır. Tıbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üremesine yol açabilecek bu maddelerin yanık sahasında sürülmesinden mutlaka kaçınılması gerekmektedir. Bunun yerine doktorun önereceği ilaçlar ve uygulamalardan faydalanılmalıdır” dedi.

“BELİRGİN ZARARA YOL AÇAR”

İkinci derece yanıkların su toplaması ile karakterli olduğunu ve birinci derece yanıklardan daha derin bir yanık yaralanmasına işaret ettiğinin altını çizen Örs, “Su toplaması olan güneş yanığı sahaları açık yara olarak kabul edilmelidir ve bir plastik cerrah tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından kimi hastalarda kapalı pansumana geçilmesi gerekebilmektedir. Su toplaması olan sahanın genişliği arttıkça, bu durumun vücut için daha belirgin zarara yol açacağı unutulmamalıdır. Özellikle kronik böbrek yetmezliği, alkolizm, kalp hastalığı gibi ek hastalıkların ya da durumların varlığında, geniş yüzeyleri kaplayan ikinci derece yanıklarda damar içi yoldan serum tedavisi gerekebilmektedir. Güneş yanığı olan hastalarda sıklıkla 5-7 gün içerisinde tam iyileşme beklenmektedir” şeklinde konuştu.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER