Doğalgazda tüketicinin tasarrufu 125 lirayı buluyor

GAZBİR Başkanı Arslan, doğalgaza yapılan yüzde 10'luk indirimin kışı soğuk geçen bölgelerdeki tüketicilere yıllık 125 liraya kadar avantaj sağlayacağını açıkladı.
Doğalgazda tüketicinin tasarrufu 125 lirayı buluyor

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaza yapılan yüzde 10'luk indirimin kışı soğuk geçen bölgelerdeki tüketicilere yıllık 125 liraya kadar avantaj sağlayacağını açıkladı.

Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan doğalgaz indirimini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'de vatandaşları doğalgaz kullanmaya davet ettiklerini vurgulayan Arslan, "İndirimin uygulanması konusunda bir problem yok. BOTAŞ'ın satış fiyatlarına yüzde 10'luk indirim 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yansıtıldı. İndirim, sayaç okuma işleminin dönemselliğinden dolayı ekim tarihli faturalar içerisindeki ekim ayına denk gelen tüketim miktarlarına yansıyacaktır. Kasım ayından itibaren de faturalarında yüzden 10’luk indirimi tüketicilerimiz net şekilde görecekler." ifadelerini kullandı.

Arslan, GAZBİR olarak yaptıkları hesaplamalara göre ortalama bir evsel tüketicinin yıllık faturasına yansımalar olacağını belirterek, "Tüketim miktarına göre değişmekle birlikte, ortalama bir evsel tüketicinin yıllık faturasına yansıyacak avantaj, 125 liraya kadar çıkabilecektir. Doğalgazı ısınma, ocak ve sıcak su için kullanan standart bir evsel tüketicinin yaklaşık yıllık yakıt maliyeti bin lira seviyesine gerileyecektir. Doğalgazın diğer yakıt türlerine göre avantajlı olduğunu yaptığımız analizlerle destekleyerek, kamuoyu ile paylaşmıştık. Hükümetimiz tarafından yapılan bu indirimle doğal gazın diğer yakıt türlerine göre avantajı bir kat daha artmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Doğalgazın Türkiye'de 72 ilde tüketicinin hizmetine sunulduğunu hatırlatan Arslan, bir defaya mahsus yapılan 4 bin lira civarındaki dönüşüm giderinin de kendini yaklaşık iki yılda amorti edeceğini belirtti.

İndirim piyasa beklentisinin üzerinde

Arslan, hükümet tarafından yapılan indiriminin sanayicinin rekabet gücünü artıracağını vurgulayarak, "Kur artış riskini değerlendirdiğimizde indirim, piyasa beklentilerinin 1-2 puan üzerinde gerçekleşti diyebiliriz. Burada sanayicimizin ve vatandaşımızın ucuz doğal gaz kullanımı için hükümetimizin kararlı tutumunu vurgulamamız gerekiyor." diye konuştu.

Doğalgaz fiyatlarının petrol fiyatlarını 9 ay sonradan takip edecek şekilde formüle edildiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Kur artışı ve petrol fiyatlarındaki düşüş doğalgaz fiyatlarına da yansımaktadır. İndirimin uygulanmasındaki bir diğer faktör BOTAŞ’ın İran kontratı ile ilgili olarak yürüyen tahkim sürecinin ülkemiz lehine sonuçlanmış olmasıdır. Bu karar önümüzdeki yıllarda İran’dan daha ucuz fiyatla doğalgaz alacağımız anlamına geliyor. Bu avantajların gecikmeksizin nihai tüketici fiyatlarına yansıtılması tamamen vatandaşımızın ucuz gaz kullanmasına, sanayicimizin rekabet gücünün artırılmasına yöneliktir. Enerji Bakanımız Albayrak'ın ve enerji bürokrasimizin dağıtım şirketlerinin hizmet kalitesinin artırılması yönündeki hassasiyetini biliyoruz. Atılmakta olan adımları doğalgaz sektörü olarak yakından takip ediyoruz."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, geçen hafta doğalgaz fiyatlarına 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 indirim uygulanacağını açıklamıştı.