Doğu Guta'daki insani durum

Almanya Dışişleri Bakanlığı: - "Doğu Guta’daki korkunç insani durumdan dolayı büyük endişe duyuyoruz"
Doğu Guta'daki insani durum

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de Esed rejiminin ablukası altında bulunan Doğu Guta'daki korkunç insanı durumdan dolayı büyük endişe duyulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "gerginliği azaltma bölgelerinin" bir parçası olmasına rağmen rejimin ablukası altındaki Doğu Guta’da yaklaşık 400 bin kişiye insani yardım ulaşamadığı vurgulandı.

"Doğu Guta’daki korkunç insani durumdan dolayı büyük endişe duyuyoruz." ifadesi kullanılan açıklamada, çok sayıdaki çabaya rağmen Suriye rejiminin acil durumdaki insanların tıbbı tahliyesine izin vermediğine işaret edildi.

Açıklamada, Suriye rejiminin, yardım etmek yerine oradaki insanları aç bıraktığı, hava saldırıları ve topçu atışlarıyla hastaneler ve okullar dahil olmak üzere bu insanları her gün bombaladığına dikkat çekildi.

Rejimin bu saygısız ve insanlık dışı taktiği önceden Halep'te ve Suriye’nin başka şehirlerinde uyguladığı anımsatılan açıklamada, "Doğu Guta’ya yönelik saldırıları ve ablukanın sürdürülmesini kınıyoruz. Astana anlaşmaları uygulanarak 'gerginliği azaltma bölgelerine' derhal insani yardım erişiminin sağlanması çağrısında bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, acil tıbbi tahliyelere izin verilmesi gerektiği de kaydedildi.

Şam'ın doğusundaki bölgede 400 bin sivil, 5 yıldır askeri kuşatma altında yaşıyor. Doğu Guta'ya bu yılın nisan ayına kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve tüccarlar aracılığıyla kısıtlı da olsa gıda girişi sağlanabiliyordu ancak söz konusu dönemden bu yana rejim ve destekçisi yabancı terörist grupların ablukayı sıkılaştırmasıyla bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkansız hale geldi. Bu durum bölge halkının günlük yaşamını daha da zora soktu.

Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu ancak buna rağmen rejimin saldırıları aralıksız sürüyor.

Kaynak: