Doğu'da 46 yıllık rüya gerçekleşiyor

Van'ın İran sınırındaki Kapıköy Gümrük Kapısı'nın daha aktif kullanımı amacıyla yarın temeli atılacak kompleks, Doğu Anadolu Bölgesi'nin ticaret ve turizmine büyük katkı sağlayacak.
Doğu'da 46 yıllık rüya gerçekleşiyor

Van'ın Saray ilçesinin İran sınırındaki Kapıköy Gümrük Kapısı'nda temeli atılacak tam donanımlı kompleks, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline gelmesini sağlayacak.

Temel atma töreni yarın yapılacak 63 bin metrekare alanda hizmet sunacak kompleks, Doğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomisine ve turizmine önemli katkı sunacak. Temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katılması bekleniyor.

Van ve bölgenin İran'la ticaretinde önemli geçiş noktası olacak komplekste, gümrük işlemlerinin hızlı gerçekleştirilmesi ve kontrollerde etkinliğin artırılması için x-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj, x-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları yer alacak.

17 yılı sonunda hizmete girmesi planlanıyor

Üç girişin bulunacağı modern gümrük kapısı kompleksi 2017 yılı sonunda hizmete sokmayı planlayan bakanlık, projeyle, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline gelmesine katkıda bulunacak.

Temel atma töreniyle başlayacak inşaat aşamasında Kapıköy Sınır Kapısı'nı yolcu trafiğine açık tutacak bakanlık, inşaat sürecinde de mağduriyet yaşanmaması için mevcut yapılarda bazı iyileştirmelere gitti.

46 yıllık rüya gerçekleşiyor

1938 yılında kurulan ve birinci sınıf hizmet veren Van Gümrük Müdürlüğü bünyesinde 1970 yılında açılan Kapıköy Sınır Kapısı, 46 yıldır İran'la Türkiye arasında yapılan ticaretle bölgeye hizmet veriyor.

Bunun dışında yine 46 yıldır tren yolu kullanılan ve bu yönüyle Türkiye'de bu hizmeti verebilen tek olma özelliğine sahip kapı, 2017 yılı itibarıyla kazanacağı yeni özellikleriyle batıda ticaret yapanların da ilgisini çekmeye başladı.