"Doktor balıklar" ile akvaryumda tedaviye tepki

"Doktor balıklar" ile akvaryumda tedaviye tepki

Türkiye Kaplıcalar Derneği (TÜRKAP) Başkan Yardımcısı ve Sivas'taki Kangal Balıklı Kaplıcası'nın işletmecisi Fuat Ünsal, özellikle sedef hastalığına ve diğer cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılan ve "doktor balıklar" olarak adlandırılan balıkların, kaplıcadan başka yerlere götürülmesine ve akvaryumda masaj için kullanılmasına tepki gösterdi.

 

Ünsal, yaptığı yazılı açıklamada, sedef başta olmak üzere birçok cilt hastalığının tedavisinde dünyada önemli doğal şifa merkezi kabul edilen Kangal Balıklı Kaplıcası'nın, son yıllarda giderek yaygınlaşan balık ticareti ve kullanım şekli nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirtti.

"Doktor balıklar"ın kaplıcadaki dereden çalındığını öne süren Ünsal, birçok ülkede üretim merkezleri oluşturularak çoğaltılan bu balıkların, dünyanın dört bir yanına pazarlandığı iddia etti.

Yunanistan adalarında da "doktor balıklar"ın turizm amaçlı kullanıldığını tespit ettiklerini belirten Ünsal, turistlerin bu balıkların bulunduğu akvaryumlarda ayaklarına veya ellerine 15 dakikalığına masaj yaptırmanın karşılığında yaklaşık 20 Avro ücret ödediğini aktardı.

Akvaryumdaki kirli suyun her türlü hastalığı diğer insanlara da bulaştırabileceğine dikkati çeken Ünsal, şunları kaydetti:

"Dişleri olmayan bu balıklar, 36-37 derece sıcaklıkta, litresinde 1 gram selenyum bulunan suyun yumuşatmış olduğu kabarık yara kabuklarını kopartarak cildi pürüzsüz hale gelinceye kadar temizliyor. İçinde cilt hastalıklarının tedavisinde etkin olduğu bilinen selenyum bulunan suda bir günde belirli aralıklarla 6 saat havuza giren ve 21 gün tedavisini sürdüren sedef hastaları, yüzde 98 oranında olumlu sonuç alıyor. 'Doktor balıklar'la selunyumlu su birbirini tamamlıyor. 'Doktor balıklar' kadar kaplıcadaki suyun özelliği de çok önemli. 36-37 derece sıcaklıkta olan ve litresinde 1 gram selenyum bulunan su ile balıklar bir bütün olarak tedavi ediyor. Yoksa akvaryumdaki balıklar kirli su ile şifa dağıtmaz."

 

"Doktor balıklar" Sivas'ın değeri

Turizm bölgelerinde "manikürcü" adı altında açılan bazı yerleri gördüğünü aktaran Ünsal, sağlıksız koşullarda yapılan bu faaliyetlerin kaplıcanın, Sivas'ın, Kangal'ın hatta Türkiye'nin itibarına zarar verdiğini savundu.

Yurt dışında olduğu gibi Türkiye'de de bu tür yerleri açanların, hiç çekinmeden "doktor balıklar" ismini kullandıklarını aktaran Ünsal, "Bizim dışımızda hiçbir işletme 'doktor balıklar' ismini kullanmaz. Kangal'dan kaçırdıkları balıkları kür merkezlerinde 'Dr Fish' şeklinde sunuyorlar. 'Doktor balıklar' ismi Sivas'ta verilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca Kangal Kaymakamlığına tescillenmiştir. Kangal haricinde kimse bu balıkları bu şekilde kullanamaz."

Ünsal, çalınan balıkların yurt dışında genleriyle oynandıktan sonra birçok ülkeye ve hatta Türkiye'ye bile pazarlandığını öne sürdü.