Murat Güçlü

Murat Güçlü

DOLARA KARŞI TL

DOLARA KARŞI TL

Altın tarih boyunca bir değer ölçüsü olarak ticarette kullanılmıştır. Altın ve benzeri değerli madenlerin para olarak kullanılması ve bunlar ile yapılan alış verişlerde paranın değeri ile oynama ve kazanç elde etme mümkün değildi.

Bankaca kağıt paranın karşılığının altın para olarak uhdesinde bulunduğunu taahhüt etmesi üzerine kağıt para kullanımı ortaya çıkmış ve sonra hızla yaygınlaşarak tüm dünyada geçerli bir hale gelmiştir.

Daha sonrasında kağıt paranın karşılığında altın bulundurma uygulamasından vazgeçilmiştir. İşte bundan sonra artık kağıt paranın gerçek bir değeri kalmadı. Paranın kağıt olarak bir değeri olmamakla beraber paraya itibari bir değer atfedilerek bu değer karşılığında mal ve hizmet alımına imkan sağlamıştır. Ancak gerçek değeri olmayan kağıt paranın itibari değeri ise parayı basan ülkenin itibarı ile doğrudan orantılı olarak oluşmaktadır.

Kapitalist ve sanayileşmiş ülkeler milli paraları ile alışverişlerini yaparak paralarının değerlerini yükseltmişlerdir. Uluslararası ticaretin yaygınlaşması tüm dünyada referans alınacak para birimlerine ihtiyacı doğurmuş ve bunu dünyanın süper gücü olan ABD’nin para birimi dolar bu ihtiyacı gidermiştir.

Dolara karşı milli paraları ile mücadele edemeyen Avrupa ülkeleri ortak bir para birimi olarak Euro’yu tedavüle sokarak doların hakimiyetini kırmaya ve kendi paralarının değerini korumaya çalışmaktadırlar.

Dünyanın geri kalanı ise dolar/Euro arasında sıkışmış bir şekilde ticari hayatlarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar.

İtibari bir değeri olan kağıt paranın değerinin sürekli olarak düşüp yükselmesi ülkelerin ekonomik yapısını etkilemekte ve büyük devletlerin menfaatine bir sistemi beslemektedir. Tüm dünyanın ekonomisini dolar üzerinden yönetmeye çalışan ABD bu işte en fazla menfaat elde eden ülke durumundadır. En basitinden ABD doların yükseldiği dönemlerde ucuza mal alımı yapmakta, doların düştüğü zamanlarda ise ürettiği malları kolayca ihraç edebilmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı’mızın dikkat çektiği üzere alışverişlerimizde doları değil kendi para birimizi kullanmak ekonomik sarsıntılara karşı daha güçlü bir ekonomi oluşturmak adına elzemdir. Türkiye’yi veya kendilerince çizgiden çıktığını düşündükleri tüm ülkeleri ekonomik olarak kıskaca almaya çalışan küresel güçlerin elindeki en önemli güç dolardır. Bunu akıldan çıkarmadan ve günlük basit menfaatlere aldanmadan dolara karşı Türk Lirasını kullanmaya özen göstermeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi
SON YAZILAR