Dolarda Fed kıskacı

Fed'den faiz artırımına ilişkin karışık sinyaller gelmeye devam ederken, dolar tüm para birimleri ve emtialar karşısında tekrar yükselişe geçti.
Dolarda Fed kıskacı

ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) faiz artırımına ilişkin karışık sinyaller gelmeye devam ederken, dolar, gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm para birimleri ve emtialar karşısında tekrar yükselişe geçti.

Son 10 günde  dolar karşısında avro yüzde 5, yen ile sterlin ise yüzde 3 değer kaybederken, buna bağlı olarakdolar endeksi yaklaşık yüzde 3 yükseldi. Dolar karşısında son bir aylık süreçte en fazla değer kaybeden para birimi Brezilya Real'i olurken, Türk Lirası yüzde 2,8 primle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi.

Bir aylık süreçte dolara karşı Brezilya Reali yüzde 5,6, Tayland Baht'ı yüzde 3,5 ve Kolombiya Pezo'su yüzde 3,3 erirken, Türk Lirası'nın ardından Kuzey Afrika Randı (yüzde 0,7) ve Rus Rublesi (yüzde 0,6)dolar karşısında pozitif performans gösteren ilk 3 para birimi arasına girdi.

Son haftalarda Fed'in faiz artışını öteleyeceği şüpheleriyle  gevşeyen dolar, özellikle Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu yıl sonuna kadar faiz artışına gitmeyi planladıklarını net bir şekilde belirtmesiyle yeniden yükselişe geçti. Yellen, "Eğer, ekonomi beklediğim gibi iyileşmeye devam ederse, ilk faiz artışı için bu yıl içinde harekete geçmenin ve parasal normalleşmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyorum" açıklamasını yapmıştı.

Analistler, gelişmekte olan ekonomilerin durgunlukla boğuşurken, Fed'in yıllar sonra faiz artışına hazırlanmasının dolardaki rallinin en önemli sebebi olduğunu ifade ediyor. Son dönemde yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilişkin risk algısının azaldığını dile getiren analistler, bunun TL varlıklara olan ilgiyi artırdığını ve özellikle dolar/TL'de pozitif ayrışmayı öne çıkardığını kaydediyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu, son günlerde dolar/TL'deki hareketin neredeyse birebir isabetle dolar endeksindeki harekete benzediğini belirterek, "Ortada doların zayıflamasını gerektirecek herhangi bir faktör yok" dedi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Manukyan

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan ise Fed'in, enflasyon tehlikesi veya çok hızlanan ekonomi nedeniyle değil; yüzde 0 faiz, 4 trilyonluk bilanço, yüzde 1,8 çekirdek enflasyon ve yüzde 5,4 işsizlik oranından çok daha kötü bir ekonomik duruma uygun konumlanmada olduğu için faiz artıracağına dikkati çekti.

Manukyan, 1-2 yıllık bir zaman diliminde doların değer kazanmaya devam etmesini beklediğini söyledi.