Dolu yağışı ekili arazilere zarar verdi! Çiftçi destek bekliyor

Konya'nın 16 ilçesinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gören tarım arazilerinin hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Dolu yağışı ekili arazilere zarar verdi! Çiftçi destek bekliyor
Konya'nın 16 ilçesinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gören tarım arazilerinin hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 160 bin dekar alanda hasarın ortaya çıktığı öğrenilirken, yaklaşık 77 milyon TL hasar olduğu tespit edildi. Mahsulü zarar gören çiftçiler devletten yardım bekliyor.
 
dolu-1.jpg
 
Geçtiğimiz gün etkili olan dolu yağışı nedeniyle Konya’nın 16 ilçesinde toplam 160 bin dekarlık alanda hasar meydana geldi. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilerinden alınan bilgiye göre, özellikle Seydişehir ve Ahırlı ilçelerinde hem ağaç hem de tahıl ekili alanlar doludan etkilendi. Merkez Meram ilçesi ile Cihanbeyli'de de yer yer etkili olan dolu yağışı sebebiyle tarım alanları hasar gördü. Zarar gören ekili alanlar için hasar tespit çalışması başlatıldı. Yetkililer, meteorolojik verilere göre, önümüzdeki bir kaç gün daha Konya bölgesinde yağışların etkili olacağını, bununla beraber dolunun da etkili olabileceğini belirterek, çiftçileri uyardı.
 
EN FAZLA HASAR KAVAK BÖLGESİNDE
 
Meram İlçesi’ndeki hasar tespit çalışmalarına katılan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Öncelikle tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah beterinden esirgesin. Çiftçi kayıt sistemimize göre Meram İlçemizde 420 milyon metrekare ekim alanımız var. Karahüyük Mahallesi’nde İSE 30 milyon metrekarelik ekili alanımız var. Dolu yağışı çok şükür tüm bölgemizde etkili olmadı. Hasar tespitinin en yüksek olduğu araziler Kavak bölgesi başta olmak üzere; Karahüyük, Harmancık, Çomaklı, Kaşınhanı, Boruktolu, Bayat, Kayıhüyüğü, Boyalı gibi bölgelerimiz. Buralarda çok ağır hasar var. Kilistra, Gökyurt, Sefaköy, Kızılören gibi bölgelerimizde bir hasar tespit edemedik. Bizim bölgemizde sebze ve meyve önemli yer tutsa da sadece sebze yok. Buğday da önemli bir geçim kaynağı. İki üç gün içerisinde biçerdöverlerin gireceği arpa tarlalarımızda maalesef başakların içi tamamen boşalmış durumda” dedi. Dolu yağışı nedeniyle ortaya çıkan hasardan sonra patlıcan ve biberde de yüzde 50 verim kaybının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Yağız, “Kabak ve salatalık gibi ürünlerde ise geri dönüşü olmayan bir kayıp yaşanır” şeklinde konuştu.
dolu-2.jpg
 
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
 
Hasar tespit çalışmalarının hafta sonuna kadar tamamlanması için çalıştıklarını belirten Yağız, “İlçe Tarım Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde çalışıyoruz.  Meram ilçemizin tümünde hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Meram Ziraat Odası ekiplerimiz ve Meram İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri sahada tespit çalışmalarını yürütüyor. Bu konuyla ilgili olarak geçmişte örnekleri bulunan çeşitli çalışmalar yürütülmüştü. Devletimizin bu konuda yardımcı olacağına inancım tam. Çiftçilerimizin zararının en azından belli bir kısmının karşılanmasını talep ediyoruz.
dolu-4.jpg
 
‘AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEBİLİR’
Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili olarak Tarım Bakanlığı’na ve gerekli mercilere başvuru yapacaklarını belirten Yağız, “Ziraat Odamız, Tarım il ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından gerekli çalışmalar yapılıyor. Tabi gerekli incelemenin bitmesiyle, bölgemizin afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğini göreceğiz. Şuan incelemelerimiz henüz sınırlı bir alanda. Sahada ekiplerimiz daha geniş alanda incelemelerini sürdürüyor. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da devletimizden gerekli desteği alacağımızı düşünüyoruz” dedi.
 
‘200 BİN TL’DEN FAZLA ZARARIM VAR’
Meram İlçesi Karahüyük Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’a ait olan ve kabak, salatalık, biber, mısır gibi ürünlerin ekili olduğu yaklaşık 100 dekarlık alanda meydana gelen hasar dikkat çekti. Tarla sahibi İsmail Yıldız’ın yaptığı açıklamaya göre, tarlada sağlam hiçbir mahsül kalmadığı öğrenildi. Sadece fidelerin kaybından bile 200 Bin TL’nin üzerinde zararı olduğunu ifade eden Yılmaz, yetkililerden yardım bekliyor.
 
dolu-32.jpg
 
BAŞAKLARIN İÇİ BOŞALDI
Bölgede yer alan buğday tarlalarında ekinler de büyük hasar gördü. Karahüyük Mahallesi’nin muhtarlığını da yapan çiftçi Ahmet Yörük’ün buğday tarlasında başakların içi boşalmış durumda. Çiftçilerden Ahmet Yavuz ve Yahya Çalık’ın tarlalarında da çeşitli çapta hasarın meydana geldiği görüldü.
 
dolu-5-001.jpg
 
CİHANBEYLİ’NİN BAZI KESİMLERİNDE ETKİLİ OLDU
 
Dolu yağışının Cihanbeyli bölgesinde de etkili olduğunu söyleyen Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “Cihanbeylimizin bazı bölgelerinde de ne yazık ki hasarlı alanlarımız oluştu. Pınarbaşı Mahallesi, Yeniceoba Mahallesi’nin bir kısmı ve Cihanbeyli Merkezimizin bir kısmında dolu yağışı nedeniyle ortaya çıkan bir hasar var. Çok büyük çapta bir zararımız olmasa da tarlalarımızın bir kısmı zarar gördü. Yeni çıkan yeşil bitkiler ve arpalarda bir zarar oluştu” dedi. Konya’nın kuzeyinde yer alan Cihanbeyli bölgesinin su sıkıntısı çektiğine de değinen Akbulut, “Yağışlar elbette bizim yüzümüzü güldürüyor ancak; dolu, sel gibi afetleri de umarım yaşamayız. Şuan yer altı sularımız kırmızı alarm veriyor. Kuyu derinliklerimiz 200 metreyi geçti. Çiftçimizin en büyük sıkıntısı sulama sorunu. Konya’nın dış havzalarından su getirilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
manset-adam.jpg
 
KULU'DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Kulu'da ilçe merkezinin kuzeyinde etkili olan dolu, ekili alanlarda zarara neden oldu. Alınan bilgilere göre Karacadağ çevresinde bulunan Yaraşlı, Seyitahmetli, Karacadere, Dipdede, Soğukkuyu mahallelerinde sağanak yağışın ardından etkili olan yoğun dolu yağışı sonrası ekili alanlar zarar gördü. Öte yandan, belediyeden yapılan duyuruda, vatandaşların, sağanak nedeniyle meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve dolu gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi. İlçe genelinde yağmur aralıklarla devam ederken, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri dolu vuran ekili alanların tespiti için çalışma başlattı.
 
SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ