Döşemecilik mesleği yerini modifikasyona bıraktı

Genelde dar gelirli ve hatıraya sahip çıkmak isteyenlerin döşemeye verdiği eşyalara son yıllarda farklı tasarım talepleri olunca döşemecilik modifikasyona döndü.
Döşemecilik mesleği yerini modifikasyona bıraktı

Uzun zamandır geçerli meslekler arasındaki yerini koruyan "koltuk döşemeciliği', son yıllarda gelen farklı talepler üzerine değişime uğrayarak "koltuk modifikasyonculuğu" işine dönüştü.

Çoğunlukla dar gelirli vatandaşların evlerinde ya da iş yerlerinde kullandıkları koltuk ve benzeri eşyalarını tamir ettirerek ömrünü uzatma yolunu tuttukları koltuk döşemecileri, son yıllarda farklı taleplerle karşılaşmaya başlayınca mesleğin anlamı da değişti. Son yıllarda döşemecilere dar gelirli vatandaşların yerine maddi durumları daha iyi vatandaşlar gelmeye başladı. Balıkesir'in Edremt ilçesinde koltuk döşemeciliği yapan Yalçın Uslu, artık koltuk döşemecilerinin hemen hepsinin birer modifikasyoncu olduğuna söyledi. Uslu, dar gelirli vatandaşların artık mobilyalarını yenilemek yerine, düşük maliyet ile yeni hazır ürünler satın aldığını belirterek, "Bu benim baba mesleğim. Hayatım bu mesleğin içinde geçiyor. Kullanılan koltuklar kaliteli ise tekrar kaplatmaya değer. İskelet aksamları kötüyse hiç kaplatmaya değmez. Zevke göre kaplatılacaksa kaplatılmaya değer. Bizim işimiz artık modifiyeye döndü. Maddi durumu çok iyi olmayan kimseler, koltuklarını getirip bizlere kaplattırıyor, tamir ettiriyordu. Ama işler değişti. Artık zevklerine, tercihlerine göre mobilyaları, koltukları kaplatmaya geliyorlar. Genelde durumları iyi kişiler geliyor. Çünkü zevke göre yaptırılan işlerin maliyeti yüksek oluyor. Birinci sınıf kalitede kumaşlarla kaplatılınca daha özel oluyor. Bu sebeple döşemecilik mesleği, modifikasyona döndü. Fiyatlar çok değişken. Her koltuğun yapısı, kullanım malzemesi farklı. Ortalama bir fiyat söyleyecek olursak, koltuk takımları bin 500 ila 2 bin lira civarında kaplatılıyor. Nadiren de 2 bin liranın üzerine çıkıyor" dedi.

Döşemecilik mesleği yerini modifikasyona bıraktı

Döşemecilik mesleği yerini modifikasyona bıraktı

Kaynak: