DT'den yerli eser yazarlarına teşvik

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DT), Türk kültür ve sanatının geliştirilmesi amacıyla repertuvarına aldığı ve ilk kez sahneleyeceği yerli eserlere teşvik uygulaması başlatıyor.
DT'den yerli eser yazarlarına teşvik

Geçen yıl sahneye taşıdığı oyunlarla 1 milyon 843 bin seyirciye ulaşan DT, yeni sezonda da çok sayıda yerli esere ev sahipliği yapacak. 

Yeni sezonda 100'den fazla yerli ve yabancı eserle sanatseverlerin karşısına çıkacak Kurum, 1 Ekim'de perde açmaya hazırlanıyor.

DT Genel Müdürü Mustafa Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile DT olarak yerli eser yazarlarının desteklenmesi yönünde önemli bir adım attıklarını bildirdi. 

Kurt, "Türk tiyatrosunun ancak kendi yazarıyla gelişebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle de şu ana kadar kurumumuzda hiçbir eseri oynanmamış, ilk kez repertuvara aldığımız yerli oyunların yazarlarına, onları desteklemek için teşvikte bulunacağız. Eserin provalarına başlandığında yazara para desteği verilecek" dedi. 

Çocuk oyunu ve diğerlerinde miktar farklı

Çocuk oyununa ayrı yetişkinlerin izleyeceği eserlere ayrı destek miktarları belirlediklerini de kaydeden Kurt, "Eserin uzunluğuna ve niteliğine göre de destek oranı değişecek" ifadesini kullandı.

Bir yazarın aynı sezonda birden fazla eserinin de bu kapsamda değerlendirilebileceğini, sınır koymadıklarını vurgulayan Kurt, bu çerçevede Türkiye genelinde yaklaşık 20 eserin seyirciyle buluşacağını belirtti. 

Mustafa Kurt, eseri ilk kez DT sahnelerinde perde diyecek oyunların hem ilk hem de ikinci yarıda izlenebileceğini dile getirdi.

Yeni sanat sezonuna hazırlıkların ise çok hızlı sürdüğünü ve sayılı günler kaldığını anlatan Kurt, "Çalıkuşu", "Teneke" ile "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" gibi yerli eserlerin kapalı gişe oynadığını da hatırlattı.

Sanatseverlerin yerli eserlere ilgisinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Kurt, ayrıca Erdal Beşikçioğlu'nun rol aldığı "Bir Delinin Hatıra Defteri" ile ilgi gören yerli ve yabancı diğer eserlerin de sezonda sahnelenmeye devam edeceğini bildirdi.