Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

DUA EDER MİSİNİZ?

DUA EDER MİSİNİZ?

Bu yazıyı okuyor olduğunuz şu anda, ben (inşallah) Almanya’dayım.

1985 – 1991 yılları arasında, Almanya’da Türk çocukları için “Türkçe, Türkçe Kültür Dersleri Öğretmeni” olarak görev yapmıştım.

Mesleğimin en güzel yılları olarak kabul ettiğim bir zaman dilimi idi.

Mercedes araba fabrikasının bulunduğu bölgede, (Sindelfingen-Herrenberg) görev yapmıştım.

 Türk işçi ailelerinin yoğun olduğu bu bölgede, aynı görev tanımı ile 25 öğretmen görev yapmakta idi.

Günümüzde halen aynı tanımla, daha iyi bir konumda görev yapan öğretmenlerin olduğunu söyleyebilirim.

Amaç; Almanya’da doğup büyüyen Türk çocuklarına, Türkçe okuma, yazma ve konuşabilme konusunda yardımcı olmak, tarihimiz, kültürümüz ve dinimiz ile alakalı bilgiler kazandırabilmek.

Görev yaptığım 7 yıl boyunca 100 e yakın öğrencim vardı. Anne ve babaları, akrabaları hesaba katıldığında 100 den fazla ailelerle doğrudan temas halinde olmuştum.

Eğitim/öğretim çalışmalarımızı Alman okullarında, kurs mahiyetinde, çocukların ve velilerin isteğine bağlı olarak yapmaya çalışıyorduk.

Devam mecburiyeti olmayan, isteğe bağlı, mecburi okul saatleri dışındaki zaman diliminde yapacağınız bu tür çalışmaların zorluğunu, ancak yaşayanlar bilir.

Çocukların ilgisini çekmek, devamı sağlamak için, elimize tutuşturulan müfredatın dışına çıkarak, ilgi, alaka ve eksikliğe göre tespit edebildiklerimi giderici çalışma planı hazırlayıp uygulamıştım

Kültür derslerinin başarılı bir şekilde kazandırılabilmesinin yolu, ifade ve beceri derslerinden ( Spor, Müzik, Görsel Sanatlar, Folklor, Zeka Oyunları) oldukça istifade etmek ve takviye almak zorundasınız.

İlk öğretmen okullarında yetişen öğretmenler, ifade ve beceri dersleri formasyonu yönünden de eğitim aldıkları için, görevlerini ifa ederken, bu becerilerini eğitim çalışmalarında uyguladıklarında, çok başarılı hizmetler yaparak, kaliteli öğrenci yetişmesi mümkün olmuştu.

Ben de, İlk Öğretmen Okulu mezunu olduğumun ayrıcalığını, avantajını, öğretmenlik ve idarecilik hizmetlerimde hep yaşayarak gördüm.

Sahip olduğum farklı değerleri, Almanya’daki görevim esnasında başarılı bir şekilde uygulamaya çalıştım.

Din Kültürü bilgileri, kadim değerler bilinci, müzik, folklor, halk kültürü ile ilgim- alakam oldukça iyi olduğundan, çocuklarla, velilerle iletişim zorluğu çekmeden, eğitim çalışmalarını oldukça başarılı bir şekilde devam ettirmiştim.

Türk işçileri, gerek siyasi, gerek ideolojik yönden farklılıklara yönelik teşkilatlanmalarını yapmışlar, farklılıklara uygun kültür ve dini merkezler açarak birlikteliklerini sürdürmeye çalışmışlar, halen de devam ettirmekteler.

Allah nasip etti. Öğrenci velilerimin isteği doğrultusunda, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlanacak şekilde, çok amaçlı kültür ve cami hizmeti verebilecek bir merkezin açılışına rehberlik etmiştim.

Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkez, halen faaliyetlerini daha büyük alanlarda, zengin içerikli çalışmalarla devam ettirmekte.

Tarafıma yapılan davetle, dostlarla, öğrencilerimle bu merkezde buluşup yeniden hasretlik giderme amaçlı bir gezi ve ziyaret olacak.

Türkçe dil, Türk Kültürü konusundaki çalışmalarım, Türklere yönelik olarak sınırlı olmamıştı.

Alman meslektaşımın rehberliğinde, Alman Halk Eğitim Merkezinde, 5yıl boyunca, haftada 4 saat, kariyer sahibi 15 kişilik Alman gruba, Türkçe dil ve Türk kültürü dersleri çalışmalarını yapmıştım.

Bu çalışma grubu ile de buluşup, yeniden hatırlatma ve hatırlanma etkinliği yapmayı planladık.

Devletimizin bize yüklediği çalışmaların haricindeki bahse konu olan diğer çalışmaları yapmak; o zamanki siyasi anlayış doğrultusunda yapabilmenin izni yoktu. Kendi inisiyatifimiz ile yaptığımız çalışmalar idi.

Her zaman Allah’a şükretmekteyim. Nasip oldu, bilebildiğim kadarı ile güzel hizmet yapabilme şansım olmuştu.

Yeniden; (İnşallah) gerçekleşmesini umduğumuz bu buluşmalarda, aydınlanma, aydınlatabilme, Ülkemiz gerçeklerine dokunabilme, sevgi ve dostluğu pekiştirme, olanağına kavuşuruz.

Samimiyetimizi, dostluğumuzu devam ettirdiğim Alman meslektaşıma ve emekli bir belediye başkanına, aramızda oluşan diyalog ve dostluğun araladığı kapıdan girmeye çalışarak, İslam adına tebliğ vazifesini yerine getirmeye çalışacağım.

Almanya seyahatinin başarılı ve verimli geçmesi için bana dua eder misiniz?

Şimdiden teşekkür ederim. Allah fırsat verir ise, oradan yazılarımla sizlerle buluşmak istiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR