Düğün pilavı kışın da Konyalının vazgeçilmezi

Kış aylarının gelmesine rağmen Konya’daki geleneksel düğünlerin vazgeçilmezi olan düğün yemeği ilgiyi üzerinden çekmiyor.
Düğün pilavı kışın da Konyalının vazgeçilmezi

Kış aylarının gelmesine rağmen Konya’daki geleneksel düğünlerin vazgeçilmezi olan düğün yemeği ilgiyi üzerinden çekmiyor. Kış aylarında kapalı düğün salonlarına daha çok rağbet oluyor. Hal böyle olunca da geleneksel Konya düğün yemeği insanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Genellikle yaz ayında mahalle arasında üzerini çadırlar ile kapattıkları masalarda, yemek verdiklerini söyleyen Aşçı Ömer Cebeci; “Ancak kış ayında herkes kapalı düğün salonlarını daha çok tercih ediyor. Genellikle düğünlerde pastayı tercih edenler ayrı, düğün yemeğini tercih edenler ayrı oluyor. Ama ikisi de aynı fiyat. Sadece düğün yemeği veren düğün sahipleri için kişi başı üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Ben düğün sahiplerine kaç kişi geleceğini soruyorum. Onlarda tahmini rakamlar söylüyorlar. Örneğin Bin kişi geleceklerse ben kişi başı üzerinden 15 TL’ye bir hesaplama yapıyorum. Ve o Bin kişi de yaklaşık 15 milyara tekabül ediyor. Pasta üzerinden de durum aynı. Kişi başı 10 15 TL’den hesaplanıyor. Ancak hem pasta hem düğün yemeği verenlerde bu durum iki katına çıkıyor. Yani 15 milyarın iki katı üzerinde bir rakam ödüyorlar.” diye konuştu.

7-1-2-051.jpg

“GENİŞ BİR KİTLE TARAFINDAN BANA ULAŞILIYOR”

Aşçılık mesleğini 25 yıldır yaptığını söyleyen Cebeci, hafta içi her gün Büyük Selçuklu Kültür ve Eğitim Vakfı’nda aşçılık yaptığını, hafta sonu ise düğünlerde çalıştığını ve kış ayı olmasına rağmen her  cumartesi ve pazar düğünlerin olduğunu belirterek, ”Hafta içi iş yerinde aşçılık yapıyorum, hafta sonu da çoğunlukla düğün yemekleri veriyorum. Kış ayında olmasına rağmen düğün sezonu kapanmadı. Zaten kapalı düğün salonu olduğu için sorun teşkil etmiyor. İnsanlar Konya’mızın vazgeçilmezi olan düğün yemeklerine oldukça fazla ilgi gösteriyor.’’ ifadelerini kullanandı. Cebeci, 25 yıldır mesleğini severek yaptığını Konya ‘da ise düğün yemeği konusunda geniş bir kitle tarafından kendisine ulaşıldığını söyledi.

“ÖZELLİKLE TARİF İÇİN GELENLER OLUYOR”

Genellikle okulların kapanması ve Avrupa’daki vatandaşların dönüşüyle birlikte düğün yemeklerinde yaz aylarında daha ciddi bir yoğunluk gösterdiğini söyleyen Cebeci,  Konya dışından da Konyalı kişilerle düğün yemeği için görüştüğünü ve çoğu insanın olumlu tepki aldığını dile getirdi. Bazı insanların düğün esnasında yanına geldiğini aktaran Cebeci, “Özellikle yemeklerin tarifini istemek için gelenler oluyor. Tabi bunların çoğu Konyalı olmayan insanlar. Bu yemeklerin bu kadar lezzetli olmasının sırrı ne diye soranlar oluyor. Bende 25 yılın katmış olduğu tecrübeyle alakalı bir durum diyorum. Ama şöyle de bir durum var ben genellikle bin kişilik yemekler hazırladığım için soranlar 5 6 kişilik tarif istiyor. O yüzden tarifi vermem çok zor oluyor ” şeklinde konuştu.

BAMYA ÇORBASI VE ETLİ PİLAVA YOĞUN İLGİ

Konya’da varlığını sürdüren geleneksel düğün yemeklerinin hepsinin sevilerek, beğenilerek yenildiğini söyleyen Cebeci, bamya çorbasının ve etli pilavın daha yoğun bir ilgi gördüğünü, düğün sonunda artan yemeklerin ise düğün evine ve düğün sahibinin akrabalarına dağıtıldığını da dile getirdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ