Düğünlerdeki gerçek meğer bambaşkaymış! Sakın bunları yapmayın

Düğünlerde takılan ziynet eşyalarının kime ait olduğu veya başkasının düğününde takılan altının geri götürme zorunluluğunun olup olmadığı, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, düğünde takılan takılar kime ait? Takılan altını geri götürülme zorunluluğu var mı? İşte Hukuk Genel Kurulu’na göre bu soruların cevapları…
Düğünlerdeki gerçek meğer bambaşkaymış! Sakın bunları yapmayın

Avukat Coşkun Molla, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararlarına göre düğün sırasında takılan ziynet eşyalarının geline ait olduğunu belirterek “Hukuk Genel Kurulu, bunu kesin biçimde açıklamış bulunmaktadır. Yereldeki mahkemeler de bu Genel Kurul kararlarına uymak suretiyle açık bir şekilde takıların kadına ait olduğunu kabul etmek durumunda kalacaktır” dedi. Avukat Molla, düğünde takılan ziynet eşyalarının kime ait olduğuyla ilgili mahkeme kararlarına ilişkin açıklama yaptı. Molla, şunları söyledi:

0x0-altin-gram-fiyati-fed-faiz-kararini-izleyecek-altin-fiyatlari-24-temmuz-2023-altin-gram-ceyrek-22-ayar-bilezik-1690180631010-001.jpg

‘YERELDEKİ MAHKEMELER KABUL ETMEK DURUMUNDA’

“Düğünlerde takı törenlerinde takılan ziynetlerin kime ait olacağı konusu açıklık bulunmamakla birlikte Türk Medeni Kanunu’nun 220. maddesi kapsamında yerel mahkemelerin farklı birtakım kararlar vermesi üzerine konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından değerlendirilmiş çeşitli kararlarıyla. Burada 2 karardan bahsetmek mümkün, bir tanesi 2020-240 kararı, diğeri de 2021 tarihli 458 sayılı kararıyla bu konuya açıklık getirmiş ve yerel mahkemelerin farklı uygulamalarına bir bakıma son verilmek istenmiş. Bu kararları da değerlendirdiğimizde de düğünlerde takı törenlerinde takılan takıların, ziynetlerin hediye olarak nitelendirildiği ve bunların kadına ait olacağı kesin biçimde açıklanmış bulunmaktadır. Yereldeki mahkemeler de bu Genel Kurul kararlarına uymak suretiyle açık bir şekilde takıların kadına ait olduğunu kabul etmek durumunda kalacaktır."

TAKTIĞI ALTINI MAHKEMEYLE GERİ ALMIŞTI!

Kayseri'de bir vatandaş düğününde çeyrek altın taktığı kişinin kendi düğününe gelmemesi ve altını göndermemesi üzerine ilamsız icra takibinde bulunarak altının bedelini geri aldı. İsmini açıklamak istemeyen bir tüketici, Kayseri 1. İcra Dairesine düğününde çeyrek altın taktığı kişinin davet etmesine rağmen düğününe gelmediğini ve taktığı altını da göndermediğini belirterek başvuruda bulundu. Araya tanıdıklarının girmesine rağmen çeyrek altınını geri alamadığını ifade eden vatandaş, ilamsız icra takibi talep etti. Adresine ödeme emri gelen vatandaş, çeyrek altının bedelini icra dairesine ödedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de düğün ve doğum gibi özel günlerde kişilerin birbirlerine genellikle Çeyrek Altın hediye ettiğini, bunun çoğu zaman geri alınmak üzere takıldığını söyledi. Takılan altınların bazen araya küslük girdiği için bazen şehirler değiştiği için zaman zaman geri gelmesinde sorunlar yaşandığını ifade eden Şahin, bu konunun Kayseri 1. İcra Dairesine taşınarak hukukki boyut kazandığını anlattı.

Etiketler :