Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti

Dünya Bankası Türkiye için 2015 büyüme tahminini yüzde 3,2’ye yükseltti, 2016 ve 2017 için yüzde 3,5'te tuttu.
Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıl için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye çıkardığını bildirdi. Banka, 2015 yılı için daha önce Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 4,6’sı olarak açıkladığı cari açık tahminini de yüzde 5,5 olarak değiştirdi.

Dünya Bankası, "Türkiye Düzenli Ekonomik Notu"nu (ekim) yayımladı.

Buna göre, Banka, ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme sebebiyle Türkiye için bu yılki büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 3,2'ye yükseltti. Dünya Bankası, 2016 ve 2017 için büyüme tahminini yüzde 3,5'te sabit tuttu.

Dünya Bankasının notunda, “Yılın ikinci yarısında beklenen yavaşlamaya rağmen, 2015 yılı için büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize ederek yüzde 3,2’ye çıkarıyoruz. İkinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme sebebiyle Temmuz ayında yayınlanan son Türkiye Düzenli Ekonomik Notundaki yüzde 3,0’lık 2015 büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize ediyoruz. Bu kararımızda yılın ikinci yarısında büyümenin önemli ölçüde yavaşlaması beklentisi de dikkate alınıyor. Altın ve enerji etkisinden arındırılmış cari dengedeki kötüleşme göz önüne alındığında, düşen petrol fiyatlarının olumlu etkisi çok sınırlı kalacaktır. Öte yandan, zayıflayan lira sebebiyle nominal GSYH daralmakta ve oranın paydasını düşürmektedir. Bu gelişmeler ışığında, 2015 yılı için daha önce GSYH’nin yüzde 4,6’sı olarak açıkladığımız cari açık tahminimizi yüzde 5,5 olarak düzeltiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Bankanın notunda, cari açıktaki kötüleşmenin temel sebebi olarak, Türkiye'nin ticaret ortaklarındaki zayıflıklar ile 2015 yazında turizm gelirlerinde yaşanan düşüş gösterildi. 

Haziran ayındaki genel seçimler öncesindeki belirsizliklere rağmen yılın ikinci çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış büyümenin çeyrek bazda yüzde 1,3 olarak gerçekleştiği belirtilerek, özel yatırımların beklenmeyen bir şekilde yükseldiği ve ikinci çeyrekteki büyümenin ana sürükleyicisi olduğu kaydedildi. Notta, “Bu durum, özel sektörün haziran seçimleri sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkacağı öngörüsü ile daha önce ertelenen yatırımları gerçekleştirdiğini göstermektedir” değerlendirmesi yapıldı.

"Enflasyon tahminini yüzde 7,5’e yükseltiyoruz"

“2015 yılında enflasyonun hedefin üzerinde kalması beklendiğine” yer verilen notta,  2015 yılı enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilerek yüzde 7,5’e yükseltildiği kaydedildi.

Notta, Türkiye’nin cari açığının halen yüksek seviyelerde olduğu ve mevcut dış ortam göz önüne alındığında önemli yapısal reformlar yapılmadığı sürece yüzde 5,5’in altına inmesi olası görünmediği belirtildi.