Dünya Çölyak Günü

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, çölyakın teşhisi zor olan bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu belirtti.Türkoğlu,...
Dünya Çölyak Günü

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, çölyakın teşhisi zor olan bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu belirtti.

Türkoğlu, Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de çölyakın tedavisiyle ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzemenin bulunduğunu ifade etti.

Sindirim sistemi hastalığı çölyaka buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten proteininin neden olduğunu belirten Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Hastalık bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Çölyak hastalığı, çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Hastalığın görülen belirtileri ise karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte oluşan yoğun kaşıntıdır. Sindirim sistemi hastalığı olan çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir."

Kaynak: