'Dünya ekonomisinin en büyük sorunu kredibilite açığı'

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, B20 Türkiye Konferansı'nın açılış oturumunda bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorunun kredibilite açığı olduğunu belirtti.
'Dünya ekonomisinin en büyük sorunu kredibilite açığı'

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı"nın açılış oturumunda bir konuşma yaptı.

Yılmaz, "Bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorun olarak kredibilite açığını görüyoruz. Bu açığı ne kadar çabuk kapatırsak, o kadar hızlı güven oluşacaktır ve  güçlü bir büyümeyi, sürdürebilir bir büyümeyi getirecektir" ifadelerini kullandı.

En temel küresel ekonomik iş birliği platformu olan G20’ye 2010'dan itibaren yürütülen faaliyetler ile önemli katkılar sunan B20 açılım grubunun “ Türkiye Konferansı”nın 2 gün süreceğini anlatan Yılmaz, toplantıda "küresel gelişmeler, temel makro konular, G20 veB20 gündeminde sağlanan ilerlemeler ile B20’nin G20 liderlerine sunacağı tavsiyeler" de dahil olmak üzere çok kapsamlı bir gündemin bulunduğunu bildirdi.

"Geçtiğimiz sene aralık ayında G20 dönem başkanlığını devralır almaz, 2015 yılı gündemine ilişkin önceliklerimizi kamuoyuyla paylaştık ve bu yönde de hızla hareket ettik" diyen Yılmaz, gelinen noktada G20 gündeminde beklenen çıktıları yakalamak yönünde oldukça iyi bir mesafe alındığını söyledi.

"Kapsayıcılık, uygulama ve yatırım" başlıkları 

G20 gündeminin oldukça kapsamlı bir görünüm arz ettiğini belirten Yılmaz, "Biz de bu görünüme üç önemli başlıkla katkıda bulunmaya çalıştık. Bunlar 'kapsayıcılık', 'uygulama' ve 'yatırım' başlıkları. İngilizce ifadesiyle '3 I'  (Inclusiveness, Implementation ve de Investment) diyoruz" dedi.

Yılmaz, "Birinci başlığımız 'kapsayıcılık'. Dünyadaki gelişmeden herkesin pay alması gerekiyor. Bazı kesimlerin dışında kaldığı, bazı kesimlerin yeterince yarar görmediği bir süreci, bir büyüme kalkınma sürecini, ne ülkemiz içinde ne dünyada hiçbirimiz arzu etmeyiz. Bu çerçevede de küçük ve orta boy işletmelerin yani KOBİ’lerin sorunlarına özel olarak eğildik. Yatay bir öncelik olarak KOBİ'leri belirledik ve her G20 gündem maddesinde buna yer verdik" dedi.

"Yoğun KOBİ ilgisi G-20 gündeminde ilk defa yer aldı"

Bu konunun G20 üyeleri içerisinde de geniş kabul gördüğünü anlatan Yılmaz, "Şunu ifade etmek isterim ki, bu denli yoğun KOBİ ilgisi G20 gündeminde ilk defa yer almaktadır" dedi.

Uluslararası platformlarda KOBİ’lerin beklentilerini, görüşlerini ve şikayetlerini temsil etmek üzere Uluslararası Ticaret Odasıyla beraber Dünya KOBİ Forumu’nu kurduklarına işaret eden Yılmaz, bunun da kendilerinin G20 Dönem Başkanlığında en önemli yapılan çalışmalardan biri olduğunu söyledi.

"En büyük sorun kredibilite açığı"

İkinci başlık olan "uygulama" kavramının da önemli olduğunu dile getiren Yılmaz,"Güzel planlar, güzel politikalar ortaya konuyor ama acaba bunlar ne ölçüde hayata geçiyor? Bu platformlarda hep bir araya geliyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz da sonuçta ne oluyor? İşte bu kaygılara cevap vermek için Dönem Başkanı olarak uygulama kavramının altını bu dönem çok ciddi bir şekilde çizdik. Bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorun olarak kredibilite açığını görüyoruz. Kredibilite açığının da giderilmesi yine uygulamadan geçiyor. Bu kredibilite açığını biz ne kadar çabuk kapatırsak, o kadar hızlı güven oluşacaktır ve bu oluşan güven de güçlü bir büyümeyi, sürdürebilir bir büyümeyi getirecektir. İşte bunun içindir ki 'uygulama', dönem başkanlığımızın sac ayaklarından birini oluşturmuştur" dedi.

"Büyümenin motoru yatırımlar"

Üçüncü başlığın ise "yatırımlar" olduğunu belirten Yılmaz, "Büyümenin motorunu yatırımlar oluşturuyor. Kamunun ve özel sektörün, içerideki yatırımcıların veya küresel yatırımcıların yaptığı yatırımlar. Dolayısıyla bu da sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme için vazgeçilmez önemde bir kavram" görüşüne yer verdi.

Cuma günü G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları ile Ankara’da bir araya geleceklerini bildiren Yılmaz, 2 gün sürecek yoğun gündemli toplantıda, küresel ekonomik konjonktüre, G20 finans hattında yürütülen çalışmalarda sağlanan ilerlemelere ve 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşecek G20 Antalya Liderler Zirvesi’ne arz edilecek finans hattı çıktıları ile zirveye kadar atılması gereken adımlara odaklanacaklarını söyledi.

"Yönetişim dar bir kesim üzerinden olmamalı"

G20 dönem başkanı olarak üstlenilen büyük sorumluluğu yerine getirirken G20 dışı ülkelerle, özel sektör temsilcileriyle ve sivil toplumun tüm kesimleriyle iş birliğine ve istişareye de büyük önem verdiklerine dikkati çeken Yılmaz, "Biz dünyanın, dünyadaki yönetişimin dar bir kesim üzerinden olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bütün dünyayı, bütün kesimleri işin içine katan bir süreci destekliyoruz" dedi.

"Kadın-20, G20 tarihinde bir ilk" 

Bu yıl G20 Dönem Başkanlığı olarak açılım gruplarının ötesine geçerek G20 tarihinde bir ilk olarak Kadın-20'yi ( Women-20), başlattıklarını da anımsatan Yılmaz, kapsayıcılık başlığı altında bu konuyu ilk kez gündeme getirdiklerini söyledi.

B20 faaliyetleri ve önemi

G20'nin önemine de değinen Yılmaz, "Küresel ekonominin daha sağlıklı bir yapıya kavuşabilmesi için, gerek para, maliye ve yapısal reform politikalarının belirlenmesinde, gerekse finansal sektör düzenlemelerinin kurgulanmasında ve kritik uluslararası kuruluşların reformunda büyük bir rol oynadı, oynamaya devam edecek" dedi. Yılmaz, elde edilen başarılarda özellikle B20 platformunun çok değerli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

"İş dünyası, politikaların şekillenmesine de katkıda bulunuyor"

"İş dünyasını biz artık sadece üreten, pazarlayan, uygulama yapan bir taraf olarak değil, politikaların şekillenmesine de tavsiyeleriyle katkıda bulunan çok önemli bir ortak olarak algılıyoruz" görüşüne yer veren Yılmaz, önümüzdeki süreçte de, her iki platformun birbirini beslemesine ihtiyaç duyacaklarını dile getirdi.

"Dönem başkanlığının sona ermesine 3 ay var"

Gerçekleştirdikleri çalışmalar ve etkinlikler için başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklığı olmak üzere B20ekibine teşekkür eden Yılmaz, "Dönem Başkanlığımızın sona ermesine daha 3 ay var ve burada da bu etkinliklerin devam etmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bugün ortaya konacak fikirlerin, tartışmaların bize son derece önemli katkılar vereceğini özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.