“Dünya Kültür Pilot Şehri Konya” toplantısı yapıldı

Eş Başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in yürüttüğü Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Kültür Komisyonu ile "Dünya Kültür Pilot Şehri Konya" basın toplantısı düzenlendi.
“Dünya Kültür Pilot Şehri Konya” toplantısı yapıldı

Eş Başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in yürüttüğü Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Kültür Komisyonu ile "Dünya Kültür Pilot Şehri Konya" basın toplantısı düzenlendi.

Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek, kültürel belediyecilik alanında önemli faaliyetlerde bulunan Konya'nın dünya şehirleriyle de farklı bir iletişimle çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Programa UCLG Kültür Koordinatörü Jordi Pascal, UCLG Uzmanı Dr. Ayşe Ege Yıldırım ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikası ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada da katıldı.

Eş Başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in yürüttüğü Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Kültür Komisyonu ile "Dünya Kültür Pilot Şehri Konya" kapsamında yapılan faaliyetlerle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Toplantı Salonunda düzenlenen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, UCLG'de Konya olarak etkili bir konumda olduklarını ifade ederek, teşkilatın kültürel faaliyetler alanında belirlenen pilot şehirler uygulamasında Avrupa ve dünya pilot şehirleri olduğunu, bu alanda dünya pilot şehirlerinden birinin de Konya'nın olduğunu belirtti. Başkan Akyürek, kültürel belediyecilik alanında önemli faaliyetlerde bulunan Konya'nın program çerçevesinde dünya şehirleriyle de farklı bir iletişimle çalışmalarını yürüttüklerinin altını çizdi. Yeni dönem belediyeciliğinde kimlikli ve karakterli şehir kavramının öne çıktığını kaydeden Başkan Akyürek konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Şehrin var olan kimliğinin güçlendirilmesi, karakterinin ortaya çıkarılması önemli hale geldi. Kültürel belediyecilik de kültürler arası etkileşim, bir arada yaşama kültürünün oluşturulması, şehir kimliğinin şehirde yaşayanlar tarafından bilinmesi, öğrenilmesi ve o kimliğe uygun hareket edilmesi, şehir karakterinin ortaya çıkarılması ve şehir misyonu doğrultusunda çalışma yürütülmesi gibi birçok kavram akla gelebilir. Bu alanda dünya belediyeleriyle ve pilot şehir kabul edilen belediyelerle bundan sonra daha güçlü bir kurumsal iletişimle şehirlerimizde benzer uygulamaların hayata geçirilmesi ve bu paylaşımla da karşılıklı olarak kültürel gelişimde birbirimize katkı yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Özellikle üniversitelerin gelişimine uygun olarak Bilim Merkezinin faaliyete geçirilmesiyle Konya olarak bu alanda önemli bir öncülük üstlendiklerini dile getiren Başkan Akyürek, UCLG Gündem 21 Programı kapsamında yapılacak çalışmalarda da Konya olarak bundan sonra daha etkili olacaklarını dile getirdi. Programa katılan UCLG Kültür Koordinatörü Jordi Pascal, UCLG'nin yerel şehirlerin dünyadaki sesi konumunda olduğunu söyleyerek, "Onların sesini dünya platformuna taşımak için elinden geleni yapmaktadır. UCLG bugünün kaynaklarını sonraki nesillere aktarmak için sürdürülebilir kalkınmanın öneminin farkındadır. Bugünü, şehrimizi, kendimizi anlamımız için öncelikle kültürümüzü anlamamıza gerekir" diye konuştu. ICOMOS ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilcisi, UCLG Uzmanı Ayşe Ege Yıldırım, son yıllarda kültürün sürdürülebilir kalkınmadaki rolünün önemine değinerek, "Hem uluslararası alanda hem daha yerel düzeylerde çok faaliyet var. Hakikaten bu konunun önemi gittikçe daha iyi anlaşılıyor. Kaybettiğimiz bazı değerleri geri kazanmak çok zor oluyor ve bunun yaşamsal öneminin Konya'da farkındalığının çok yüksek olduğunu görmek çok sevindirici" şeklinde konuştu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikası ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada da, "Konya'nın kitap başkenti ve öğrenen şehirlerarasında yer alma başvurusu var. Bu tür yapılan çalışmalarla hem Türkiye'de hem uluslararası boyutta ilişkilerde bir tür öncülük, bir tür ortam hazırlama fonksiyonunun Konya'nın üstlenebileceği kanısındayım. Ayrıca Emiray örneğinin çoğaltılarak, Konya'nın bu alanda da yeni bir çalışma olarak bir tür küçük laboratuvar gibi düşünülerek geliştirilmesi bu yarıştaki hak ettiği yeri kazanmasında önemlidir" diye konuştu.

“Dünya Kültür Pilot Şehri Konya” toplantısı yapıldı

“Dünya Kültür Pilot Şehri Konya” toplantısı yapıldı

“Dünya Kültür Pilot Şehri Konya” toplantısı yapıldı