Hatice Bilgin

Hatice Bilgin

Dünya Kupası Sosyal Ağ Şampiyonu kim oldu:Facebook mu ? Twitter mı?

Dünya Kupası Sosyal Ağ Şampiyonu kim oldu:Facebook mu ? Twitter mı?

Son bir ayımızı heyecan içinde geçirmemizi sağlayan Dünya Kupası Almanya’nın şampiyonluğuyla sona erdi.

Kupayı evine götüren Almanya olsa da bu turnuvanın iki sosyal rakibi daha vardı.Futbolseverlerin maçları konuştuğu, paylaşımlar yaptığı Faceboook ve Twitter ..

Peki şimdi sosyal dünya kupasının kazananı kim oldu?

Dünya Kupası sürecince Facebook ve Twitter ,maçların,gollerin,futbolcuların,pozisyonların,hakemlerin,teknik direktörlerin en fazla konuşulduğu platform oldu.Markaların kampanyalarıyla birlikte etkileşiminde arttığı bu iki sosyal ağ Dünya Kupası sırasında böylelikle kendi rekorunu da kırmış oldu.

Herkesin aklındaki soru : Etkileşim rekorları kırdığını iddia eden bu iki sosyal ağdan hangisi Dünya Kupası’nın en fazla konuşulduğu platform oldu?

Ya da internet kullanıcıları Dünya Kupası’nı konuşmak için Facebook’u mu Twitter’ı mı tercih etti?

Facebook’un Kupa bitmeden önce 1 milyar etkileşime ulaştığına dair açıklamalar paylaşılmıştı. Final maçının 280 milyon etkileşim aldığını söyleyen  Facebook Dünya Kupası’nın sosyal ağda şimdiye kadar en fazla etkileşim getiren spor etkinliği olduğunu duyurmuştu.

Diğer yandan Twitter’da  7-1′lik bir sonuçla biten ve turnuvanın en ses getiren karşılaşması olan Almanya-Brezilya maçının en fazla tweet’lenen spor karşılaşması olduğunu açıklayan Twitter bu maçla tweet rekoru kırıldığını duyurmuştu.

Son duruma baktığımızda ise Facebook dün tüm Dünya Kupası verilerini açıklayarak spor etkinliğinin sosyal ağ yansımalarını gözler önüne serdi. 12 Haziran – 13 Temmuz tarihleri arasında 350 milyon kişinin sosyal ağ üzerinde Dünya Kupası konuşmalarına katıldığını açıklayan Facebook toplamda 3 milyar etkileşim yarattığını duyurdu. Yalnız Facebook’un etkileşim ile durum güncellemeleri, beğeniler ve yorumları kastettiğini hatırlatmaktada fayda var.

 

Twitter da benzer bir açıklama yaparak, Dünya Kupası ile ilgili toplamda 672 milyon tweet gönderildiğini söyledi. Maçlar hakkında tek tek tweet rakamlarını da veren ve en fazla konuşulan futbolcuları da açıklayan Twitter’ın etkileşimlere sadece tweet’leri dahil ettiği burada atlanmaması gereken bir nokta.

Sonuçta elimizde Facebook tarafında 3 milyar etkileşim ve Twitter tarafından 672 milyon tweet var. Buradan baktığımızda Dünya Kupası’nın sosyal ağ şampiyonu Facebook gibi gözüküyor.

Ancak Facebook’un tüm beğeni, yorum ve durum güncellemelerini sayarken Twitter’ın sadece tekil tweet’leri açıkladığını da unutmamak lazım. Nitekim Twitter’daki retweet, favorileri eklersek bu sayının Facebook’a yaklaşabilir. Ayrıca Facebook’un 1,2 milyardan fazla kullanıcısıyla yarışa 1-0 önde başladığını da göz ardı etmemek lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Bilgin Arşivi
SON YAZILAR