Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: - "İklim ve su rejimini düzenleyen, erozyonu ve çevre kirliliğini önleyen, ekolojik dengeyi koruyan ormanlar, yaşam için vazgeçilmezdir"
Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim ve su rejimini düzenleyen, erozyonu ve çevre kirliliğini önleyen, ekolojik dengeyi koruyan ormanların yaşam için vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Bayraktar, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ülke topraklarının yüzde 28,6'sının orman arazisinden oluştuğunu, 22,3 milyon hektarlık alandan 19,6 milyon hektarının koru, 2,7 milyon hektarının ise baltalık orman niteliği taşıdığını bildirdi.

Türkiye'de toplam orman alanının üçte birine yakınının Antalya, Kastamonu, Mersin, Muğla, Balıkesir, Kütahya, Denizli, Adana, Manisa ve Bolu'da yer aldığını belirten Bayraktar, ormanların, sahip oldukları biyolojik çeşitlilikle dünyadaki en değerli ekosistem olduğunu ifade etti.

Bayraktar, su rejimini düzenleyen, erozyonu ve çevre kirliliğini önleyen, ekolojik dengeyi koruyan ormanların yaşamın vazgeçilmezi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı erozyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ayrıca tarım arazilerimizle çayır, mera alanlarımız sellerden büyük zarar görmektedir. Ormanlar toprak erozyonunu önlediği gibi tarım arazilerinin, çayır ve meraların sellerden zarar görmesine mani olmaktadır. Orman varlığımızın artırılması, orman tahribatlarının önüne geçilmesi şüphesiz çok önem arz etmektedir. Erozyonla biriken toprak da baraj rezervuar hacminde önemli kayıplara neden olmakta, barajların ekonomik ömrünü kısaltmaktadır. Barajların ömürlerinin uzaması havza içindeki orman, çayır ve meraların gelişmesiyle mümkündür."

Ağaçlandırma çalışmaları ve ormanların korunmasının çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, "Ziraat odaları olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ve yapacağız. 2012'de ağaçlandırma seferberliği kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ile protokol imzaladık. Söz konusu protokol kapsamında 81 ilde ziraat odalarımız ağaçlandırma çalışmaları yapmaktadır." ifadesini kullandı.

Kaynak: