Dünya şairleri Karşıyaka’da buluştu

Karşıyaka, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Türk ve yabancı şairlere ev sahipliği yaptı.
Dünya şairleri Karşıyaka’da buluştu

Karşıyaka, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Türk ve yabancı şairlere ev sahipliği yaptı. "Şiir ile Barış" temasıyla düzenlenen Akdenizli Şairler-Uluslararası Karşıyaka Şiir Festivali coşkulu bir kortejle başladı. Ardından Ataol Behramoğlu ile İsrail'den Agi Mishol ve İtalya'dan Davide Rondoni'nin de aralarında bulunduğu ünlü şairler, barış için şiirler okudu.

Her yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü anlamlı etkinliklerle kutlayan Karşıyaka Belediyesi, bu kez de dünya şairlerini Karşıyaka'da buluşturdu. Üç gün sürecek olan "Şiir ile Barış" temalı Akdenizli Şairler-Uluslararası Karşıyaka Şiir Festivali muhteşem bir kortej ile başladı. Karşıyaka'nın sokakları barış mesajları ile donatıldı. Bando, en güzel eserlerini dostluk ve kardeşlik için seslendirdi. Binlerce Karşıyakalı, çarşıdaki coşkuya eşlik etti. Yürüyüşe,Türkiye ve farklı ülkelerden gelen 20'ye yakın ünlü şair de katıldı.

Sanat şöleni

Ardından, Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu'nda şiir festivalinin açılış töreni gerçekleştirildi. Türk ve yabancı şairlerin barış için şiirler okuduğu gecede, Düş Gezginleri ile Tekin Büyükkaya da mini konser verdi. Gülsen Tuncer ve Altan Gördüm'ün sunumuyla başlayan gecede, tek tek sahne alan dünyanın en tanınmış şairleri, şiirlerini barış için seslendirdi. Salonu dolduran yüzlerce Karşıyakalı da şiirleri hayranlıkla dinledi, şarkılara coşkuyla eşlik etti. Festival kapsamında, yabancı şairler için kent turu da düzenlenecek. 3 Eylül'de ise Hikmet Şimşek Sanat Merkezi'nde muhteşem bir sanat şöleni ile kapanış gerçekleştirilecek.

"Şiirli ve sihirli kent Karşıyaka"

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Homeros'tan günümüze, Akdeniz şiirin büyük ülkesidir. "Akdenizli Şairler" tanımı, bu büyük ülkenin, renkleri, ulusları, dilleri farklı olsa da yürekleri bir olan şairlerini anlatan, haklı ve harika bir tanımlamadır. Onların temsilcilerini, Karşıyaka'nın şiirli ve sihirli atmosferinde ağırlamanın kıvancını, yaşıyoruz. Festivalimizin; şiirin büyük gücüyle, insanlık için Karşıyaka'dan yükselen itiraz ve dayanışma çağrısına dönüşmesini diliyorum" dedi. Şair Ataol Behramoğlu da şiirin ve barışın Karşıyaka'ya çok yakıştığını söyleyerek Başkan Akpınar'a teşekkür etti.

Kimler katıldı?

Gülsen Tuncer ve Altan Gördüm'ün sunumuyla gerçekleşen Akdenizli Şairler 1. Karşıyaka Uluslararası Şiir Festivali'ne; Agi Mishol (İsrail), Barbara Pogacnik (Slovenya), Beste Sakallı (Kıbrıs), Carlos Aganzo (İspanya), Davide Rondoni (İtalya), Elli Peonidou (Kıbrıs), Ersi Sotiropoulos (Yunanistan), Moez Majed (Tunus) ile Ataol Behramoğlu, Haluk Şahin, Hülya Deniz Ünal, Hüseyin Yurttaş, Turgay Fişekçi, Tuğrul Keskin ve Ülkü Tamer ve Ünal Ersözlü katılıyor. Geçen yıl yapılan Dünya Barış Günü etkinliklerine de onlarca şair ve sanatçı katılmış, birbirinden güzel eserler ile "şiir ve barış" diye haykırmıştı.

Dünya şairleri Karşıyaka’da buluştu

Kaynak: