Murat Güçlü

Murat Güçlü

Dünya yangın yeri

Dünya yangın yeri

Dünyanın büyük bir paylaşım savaşına sahne olduğunu sürekli olarak ifade ediyorum. Eski dünya düzenini oluşturan tüm anlaşmaların rafa kalktığı, yerine yenilerinin hazırlandığı zamanlardayız. Bu herc ü merc içinde büyük devletler etkinliklerini arttırmak, yahut nüfuz alanlarını korumak derdinde. Büyük devletlerin yanında büyüyen yahut yeniden büyümeye çalışan tarihi geçmişi olan devletler ise konumlarını yükseltmenin peşinde. İmparatorluk geçmişi olan devletler uzun yıllardır rafta bulunan imparatorluk haritalarının yeninden ama güncelleyerek tedavüle sokmaya çalışıyor.

Rusya’nın Kırım’dan Gürcistan’a, İran’dan Suriye’ye kadar bilfiili ordusuyla resmi olarak savaşa girmesi; İran’ın Şii hilali denilen bölgeye büyük bir nüfüz kullanarak bölgede hakim olmaya çalışması, Çin’in kendi anakıtasını kontrol çabası, ABD’nin hem Ortadoğu hem de Pasifik bölgesinin hakimiyeti altına almaya çalışması, Türkiye’nin bölgesel güç olma çabaları hep bu tarihi geçmişin yansımaları.

Bu kaotik dönemde yapılan her eylemin, atılan her adımın geleceğe dönük bir adım olduğunu unutmamak gerekir. Büyükler yahut oyun kurucuların ileriye yönelik hamleleri olarak görmeliyiz. Rusya’dan Fransa’ya, Türkiye’den İran’a kadar ülkelerin karıştığı bir ortamda ABD’de son yaşanan terör saldırısını nasıl okuyacağız. Bunun ABD’ye rağmen gerçekten bir terör eylemi olması zor bir ihtimal. ABD halkının seçmen tercihlerine müdahale olma ihtimali yüksek. Bunun yanında terörün büyük devletler için savaşın özelleşmiş hali olduğunu da bir kenara not edelim.

Terör eylemlerini bizzat gerçekleştirenler yani pimi çekenler inanmış, yaptığı işin doğruluğuna inanan, davası için bu eylemi yapması gerektiğini düşünen birileri olması yanıltıcı olmasın. Asıl eylemleri planlayıcıların kimler olduğu, böyle bir eylemden nasıl bir fayda bekledikleri bilinmeden yorum yapmak yanıltıcıdır.

Bu terör eylemini de yaptıranların nasıl bir oyun kurguladıklarını bundan yıllar yazılan hatıratlardan yahut gizliliği kalkan istihbarat raporlarında öğrenebiliriz. Şu an için IŞİD tarafından yapılan bir eylem, kahrolun Müslümanlar, terör dini İslam yaygaralarının altında gerçekleri görmeye çalışacağız. Gerçeklerin enin sonunda ortaya çıkmak gibi kötü bit huyları olduğunu unutmadan.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi
SON YAZILAR