Dünyadan tepki yağıyor

Dünyadan tepki yağıyor

İstanbul ve Ankara'daki terör örgütü FETÖ mensubu askerlerin darbe girişimine dünyadan tepki yağıyor. Birçok ülkeden gelen açıklamalarda girişimin kabul edilemez olduğunu belirtirken, seçilmiş hükümetin yanında olunduğu kaydedildi. Almanya ve Fransa'da da Türkler darbe girişimine sokağa döküldü.

Almanya'nın Köln kenti ve çevresinde yaşayan Türkler, Ankara ve İstanbul'da FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.

Köln Başkonsolosluğunun önünde toplanan vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile İstiklal Marşı okuyarak, "Dik dur eğilme, bu millet seninle", "Ya Allah Bismillah Allahuekber", "Recep Tayyip Erdoğan", "Her şey vatan için" sloganları attılar.

Alman polisinin geniş güvenlik önlemleri almasına ve konsolosluğa çıkan cadde ve sokakları kapatmasına rağmen vatandaşların gerek araçlarıyla gerekse yürüyerek konsolosluk önüne gelmeye devam ettikleri gözlendi.

AB seçilmiş hükümeti destekliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin AB için kilit öneme sahip bir üye olduğunu belirterek, "AB demokratik bir şekilde seçilen hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." dedi.

Juncker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'de anayasal düzene süratle dönülmesi çağrısı yaptı.

Juncker, "28 AB üye devletleriyle koordine içinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, AB için kilit öneme sahip bir üyedir. AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." ifadelerine yer verdi.

Darbeye hayır, Erdoğan yanındayız

Fransa'nın Strasbourg kentinde Türk vatandaşları, İstanbul ve Ankara'da FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

Türkiye'nin Strasbourg Başkonsolosluğu önünde toplanan Türk vatandaşları, "Darbeye hayır", "Erdoğan yanındayız", "Büyük Türkiye", "Türkiye sana canım feda" sloganları attı.

Başkonsolos Özgür Çınar, konuşmasında, durumun kontrol altında olduğunu belirterek, "Memleketlerinin özel bir dönemden geçtiği bu günde gösterdikleri destek ve duyarlılıkları için vatandaşlara teşekkür ederim." dedi.

Sabah namazında Trablus'ta toplandılar

Lübnan'ın Trablus kentinde yüze yakın kişi Türkiye'ye destek için sabah namazında bir araya gelerek dua etti.

Lübnanlılar, İstanbul ve Ankara'da FETÖ'den darbe girişimini protesto etmek için sabah namazında Trablus kentinin Nur Meydanı'nda toplandı.

Seccadeleri ve Türk bayraklarıyla toplanan grup, sabah namazının ardından tekbir getirdi.

Katar'dan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na telefon

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Al Sani, Çavuşoğlu'na Doha yönetiminin Türkiye Cumhuriyetine verdiği desteği ifade etti.

Katar Dışişleri Bakanı, ülkesinin Türkiye'deki darbe girişiminin ardından meşru Türk hükümetinin güvenlik ve istikrarın korunması için gerçekleştirdiği tüm yasal icraatlarında Türkiye Cumhuriyeti ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Katar'ın verdiği bu destekten dolayı Al Sani'ye teşekkürlerini ifade etti.

Türk hükümetini destekliyoruz

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Kvirikaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümetin göreve devam etmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türk hükümetini desteklediklerini vurguladı.

Ankara ve İstanbul'da FETÖ'den darbe girişiminin ardından Gürcistan Cumhurbaşkanı Güvenlik Konseyi Toplantısı düzenledi.

Tiflis'te Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir saat süren toplantı ardından açıklama yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, "Öncelikle Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümete destek verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Şahsi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediğimi ifade etmek istiyorum." dedi.

Margvelaşvili, dost ve komşu Türkiye'deki gerginliğin kısa süre içinde sona ereceğinden ve hayatın normale döneceğinden emin olduğunu vurguladı.

Başbakan Kvirikaşvili de Güvenlik Konseyi Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, darbe girişimine tepki göstererek, şunları kaydetti:

"Askeri darbe girişimleri tüm demokratik ülkeler için kesinlikle kabul edilemez. Dost ve stratejik ortağımız Türkiye'de demokratik yollarla seçilen bir hükümetin göreve devam etmesi ve ülkede istikrarın olması bizim için son derece önemli."

Türk halkı hükümetini cesurca savunuyor

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türk halkının darbe girişimine karşı duruşu ile ilgili "cesurca" değerlendirmesinde bulundu ve övdü.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer olmadığını ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkum olduğunun kanıtıdır." ifadelerine yer verdi.

Darbe girişimi kabul edilemez

Fas Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin anayasal düzenine karşı yapılan darbe girişimin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Türkiye'nin anayasal düzenine karşı yapılan bu darbe girişimi kabul edilemez. Fas, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Türkiye'deki anayasal düzeni koruma çağrısı yapıldı.

Fas Ulaştırma Bakanı Aziz Rabbah, Türkiye'deki darbe girişimine tepki gösterdi.

Rabbah, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki resmi hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de halk kazandı, demokrasi kazandı, darbeciler ve ayrılıkçılar ise başarısız olacak." ifadesini kullandı.

Yöneticiler ile halkın birbirine kenetlenmesi halinde mucizeler gerçekleştireceğini, güvenlik, istikrar ve ilerlemeyi sağlayacağını kaydeden Rabbah, açıklamasını, "Ya Rab ümmetimizi, tüm vatanlarımızı ve aziz vatanımızı koru." şeklinde dua ile bitirdi.

Dik dur eğilme, Viyana seninle

Avusturya'da, Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, İstanbul ve Ankara'daki askeri darbe girişimini protesto etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Viyana'da yaşayan gurbetçiler, askeri darbe girişimine tepki göstermek amacıyla Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği önünde toplandı.

Ellerinde Türk bayraklarıyla gelen grup, "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur eğilme, Viyana seninle", "Bu vatan bizimdir, bizim kalacak" sloganları attı.

FETÖ aleyhinde sloganlar atıp, hükümete destek veren grup, darbe girişimini protesto etti.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya Başkanı Cem Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin FETÖ/PDY'nin son çırpınışları olduğunu belirterek, "Vatanımıza, milletimize ve hükümetimize sahip çıkıyoruz. Bu akşam ve gerekirse diğer günlerde tekrar sokaklara çıkarız. Türkiye eski Türkiye değil, darbelere geçit yok." dedi.

Yaklaşık 2 saat süren protesto olaysız sona erdi.

Anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülsün

Avrupa Birliği (AB) liderleri ortak açıklamayla, Türkiye'de anayasal düzeni hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yaptı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB ülkeleri adına, darbe girişime ilişkin ortak yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, Avrupa Birliği için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz."

Demokrasiden hiçbir şekilde ödün vermeyeceğiz

Macaristan'ın başkenti Budapeşte ve çevresinde yaşayan Türkler, İstanbul ve Ankara'daki askeri darbe girişimine tepki gösterdi.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği önünde toplanan onlarca kişi ellerinde Türk bayrakları ile İstiklal Marşı okuyup "Dik dur eğilme, bu millet seninle" sloganları ile İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen kalkışmaya tepki gösterdi.

Türk-Macar Kültür Derneği Başkanı Ahmet Barışçıl, bu akşam yaşanan darbe girişiminin yurt dışında yaşayan Türkleri hayal kırıklığına uğrattığını ve şoke ettiğini söyledi.

Türkiye'nin geleceğine yapılan bu darbe girişiminin en basit ifadeyle "ihanet" olduğuna dikkati çeken Barışçıl, "Seçimlerle yönetime gelen hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesi silah zoruyla yok edilmek istenmiştir. Budapeşte Büyükelçiliğimiz önünde, halkın iradesine destek vermek için toplandık. Demokrasinin kazanacağına inancımız tam olup bu girişimi gerçekleştiren karanlık şebekenin en ağır şekilde cezalandırılmasını temenni ediyoruz.'' dedi.

Eyleme katılanlardan Emin Altaç ise hayatları pahasına demokratik yollarla seçilmiş hükümeti destekleyeceklerini belirterek, ''Türkiye birçok alanda zor bir dönemden geçiyor. Terör örgütleri PKK ve DAEŞ'e karşı mücadele verdiğimiz bu dönemde, gerçekleştirilmeye çalışılan bu darbe girişimini Macaristan'da yaşayan Türkler olarak kınıyoruz. Seçimlerle yönetime gelen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım'ın arkasındayız. Demokrasiden hiçbir şekilde ödün vermeyeceğiz.'' şeklinde konuştu.

Türkiye iradesine sahip çıkacak

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplanan Türk vatandaşları, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini protesto etti.

İzmit Belediyesince Bakü'de düzenlenmesi planlanan 8. Uluslararası Pişmaniye Festivali'ne katılmak için kente gelen Türk vatandaşları, AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman ile İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ile Azadlık Caddesi'nde ellerinde Türk bayraklarıyla çeşitli sloganlar atarak İstanbul ve Ankara'da FETÖ'den darbe girişimini kınadı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünün demokrasi açısından kara bir sayfa olduğunu vurguladı.

Yaman, "İnanıyorum ki bu sondur. Bir daha Anadolu coğrafyasında hiç kimse ama hiç kimse halk iradesine karşı darbe girişiminde bulunmaya cesaret bile edemeyecektir. Biz güçlü bir milletiz, AK Parti güçlü bir siyasi harekettir. Biz bu yola çıkarken kefen giyerek çıktık. Kefen giyerek yola çıkan bir liderin dava arkadaşlarıyız. Dolayısıyla biz Başkomutanın emrindeyiz. Bugün bu yaşanan demokrasimizin büyük ayıbı. Bu inşallah son olacaktır. Biz bunun üstesinden geleceğiz." ifadesini kullandı.

Yaman, Türkiye'nin kazanımlarını kimseye kaptırmayacaklarını, vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini, hükümetin görevinin başında olduğunu kaydetti.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da büyük hedeflere doğru ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yürüyüşünü durdurmak isteyenlerin yeni bir saldırı girişiminde daha bulunduğunu belirtti.

Bu odakların Türk Milletinin iradesiyle birer birer bertaraf edildiğine işaret eden Doğan, şunları söyledi:

"Ve artık son çırpınışlarıyla akıllara durgunluk verecek bir hamlenin içine girdiler ama bilmiyorlar ki Türk milleti iradesine her zaman sahip çıktı, sahip çıkmaya devam edecektir. Ben buradan, Peygamber ocağındaki Mehmetçiğin Türk milletinin evlatları olan Mehmetçiğimizin bu oyunlara gelmeyeceğini, azınlıkta olan bu hamleyi yapanları bertaraf edeceğini, en önemlisi Türk milletinin Kocaeli'de ve Türkiye'nin her yerinde sokaklara çıkarak iradesine sahip çıkacağını, Bakü'den, Bakülü kardeşlerimizle tüm dünyaya haykırıyoruz."

Darbe girişimi kabul edilemez

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini kınayarak, Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Somali Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mahmud, Somali halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sonuna kadar desteklediğini bildirdi.

Türkiye'yi dünyadaki en etkili ülkelerden biri olarak nitelendiren Mahmud, ülkede anayasal düzene ve demokratik yasalara saygı duyulması çağrısında bulundu.

Mahmud, darbe girişiminin geri püskürtülmesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, şunları kaydetti:

"İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini kınıyorum. Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle değiştirilmeye çalışılması kabul edilemez. Türkiye'de barış, huzur ve birlik ortamının devam etmesini diliyoruz. Türk halkının yanındayız."