Dünyanın gözü bu zirvede! 3 liderden flaş açıklama

Rusya’nın Soçi kentinde Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katıldığı üçlü Suriye zirvesi başladı. 3 lider zirve öncesi açıklama yaptı.
Dünyanın gözü bu zirvede! 3 liderden flaş açıklama

Suriye'nin geleceği için büyük önem taşıyan görüşme bugün Rusya'nın Soçi şehrinde başladı. Rusya'nın ev sahipliğinde yapılan zirveyle ilgili konuşan Putin, "Suriye'de siyasi uzlaşı için yeni bir aşamaya geldik" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum" açıklaması yaptı.

Soçi'deki üçlü zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılıyor. 

İŞTE TARİHİ ZİRVEDE YAŞANAN TÜM GELİŞMELER

ERDOĞAN: KRİTİK KARARLAR ALACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'deki üçlü Suriye zirvesine ilişkin, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur." dedi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Sanatoryum Rus'ta gerçekleştirdikleri Suriye konulu üçlü zirvenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Putin'e üçlü zirveye yaptığı ev sahipliğinden ve kendilerine gösterilen hüsnü kabulden ötürü şükranlarını sundu.

Putin ile geçen hafta yine Soçi'de bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, bu görüşmede Suriye meselesini etraflıca ele aldıklarını ve Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.

"Muhterem kardeşim" diyerek hitap ettiği Ruhani'nin de zirvede bulunmasıyla tüm konuları üçlü formatta değerlendirme fırsatının ortaya çıktığını ifade eden Erdoğan, "Bu vesileyle sizlerin huzurunda geçtiğimiz hafta İran'ın da etkilendiği depreme değinmek istiyorum. Bu depremde hayatını kaybeden İranlı, Iraklı kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralananlara da acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

2-367.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur ki Astana bunun en güzel örneğidir ve bu vesileyle Astana'da tabii ki Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'e ev sahipliği sebebiyle de ayrıca teşekkür ediyorum." dedi.

- "Kritik kararlar alacağımıza inanıyorum"

Astana sürecinin sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına vesile olduğunu dile getiren Erdoğan, "Geldiğimiz nokta önemlidir ama yeterli değildir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesis edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir." ifadelerini kullandı.

Zirveye güzel bir hazırlık yaptıklarını belirten Erdoğan, "Gerek Dışişleri Bakanlarımızın yaptıkları hazırlıklar, ardından Genelkurmay Başkanlarımızın yaptıkları hazırlıklar bu zirvenin çok daha neticeye yönelik olduğunun bir ifadesidir. Temennim odur ki bugün buradan bu noktada çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. İnşallah bugün bu yönde kritik kararlar alacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

RUHANİ: İŞBİRLİĞİNDEN MEMNUNUM

- İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye krizinin ilk günlerden itibaren tüm ülkeler tarafından yakından izlendiğini belirtti. Ruhani ayrıca DEAŞ'ın temel zemininin dökülmeye başladığının altını çizerken Suriye halkının zafere doğru ilerlediğini belirtti.

Ruhani, "Barış süreci konusunda iş birliğinden memnunum" ifadesini kullandı.

PUTİN: TAVİZ VERİLMELİ

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmenin başında yaptığı açıklamada Rusya, İran ve Türkiye'nin gösterdiği çabaların Suriye'nin parçalanmasını önlediğini vurguladı. Putin, "Suriye'de siyasi uzlaşı için yeni bir aşamaya geldik. Siyasi sürecin devam etmesi noktasında görüş alışverişi yapacağız. Suriyeliler arasında etnik ve mezhebi görüşmesi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

- Suriye'de teröristlere yönelik operasyonların tamamlanmak üzerine olduğunu kaydeden Putin, "Türkiye ve İran’ın desteğiyle Suriye’nin parçalanması engellenmiştir. Yıllardır süren iç savaşın sonlandırılması mümkün olabilecek durumdadır" dedi.

- Soçi'deki görüşmeden sonuç alacaklarından emin olduğunun altını çizen Putin, "Suriye'nin yeniden inşası için kapsamlı bir ortak program hazırlamayı öneriyorum. Varacağımız anlaşmalar, Suriye'nin toprak bütünlüğünü pekiştirecek" dedi.

- Putin, Suriye'de anlaşma için Suriye hükümeti dahil tüm tarafların taviz ve imtiyazlarda bulunması gerektiğini söyledi.

- Bu arada Putin, milyonlarca sığınmacıya kapısını açan Türkiye'nin rolüne şu sözlerle değindi: "Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, sığınmacılarla ilgili esas yük Türkiye'nin omuzlarında. Milyonlarca Suriyeli Türkiye'de bulunuyor ve bu eşi benzeri olmayan bir durum."

1-528.jpg

ÜÇLÜ ZİRVE BAŞLADI

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Soçi'de Sanatoryum Rus'taki Suriye konulu üçlü zirvesi saat 16.40'ta başladı. 

BAŞBAKAN YILDIRIM: ÖNEMLİ BİR KARAR AÇIKLANACAK

- Başbakan Binali Yıldırım, "Soçi'de Suriye zirvesinde çok önemli bir karar açıklanacak" dedi.

ERDOĞAN- RUHANİ GÖRÜŞMESİ

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, Soçi'de Sanatoryum Rus'taki görüşmesi sona erdi. Görüşme 40 dakika sürdü.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, Soçi'de Sanatoryum Rus'taki görüşmesi saat 15.50'de başladı. 

ERDOĞAN SOÇİ'DE

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak özel uçak "TUR" ile saat 14.55'te Rusya'nın Soçi kentine geldi.