Dünyanın kirazı Hadim’den

Türkiye’de en geç kiraz hasadının yapıldığı yer olan Konya’nın Hadim ilçesinde üretilen “Ziraat 900” cinsi kirazlar Rusya, Avrupa Birliği, Çin ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkede “Türk Kirazı” olarak biliniyor.
Dünyanın kirazı Hadim’den

Türkiye’de en geç kiraz hasadının yapıldığı yer olan Konya’nın Hadim ilçesinde üretilen “Ziraat 900” cinsi kirazlar Rusya, Avrupa Birliği, Çin ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkede “Türk Kirazı” olarak biliniyor. Toros dağlarının eteğinde üretilen kirazlar yüksek rakım, toprak ve iklimin etkisiyle aroma, kalite, kalibre ve tadıyla yurt dışında büyük ilgi görüyor.

kiraz-5.jpg

31 bin dönüm arazide yıllık yaklaşık 20 bin ton kiraz üretim yapılan ilçede yetiştirilen kirazların tamamı Rusya, Çin, Ortadoğu, Almanya, İngiltere ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor. Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 3 bin çiftçinin kiraz yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Kirazların tamamının yamaç arazilerde yetiştirildiğini anlatan Hadimioğlu, “İlçemizde 800-1900 rakım arasında kiraz üretimi yapılıyor. Hadim’de Aladağ vadisi olarak bilinen bölgede Mayıs ayı ortalarında hasat başlar yüksek rakımlı bölgelere çıkıldıkça 4 ay boyunca devam eder. Türkiye’de en son kiraz hasadı Ağustos ayında Hadim’de yapılır. Yıllık ortalama 20-21 bin ton civarında rekolte gerçekleşiyor. Bu sene mevsim koşullarının uygun seyretmesinden dolayı rekoltenin de yüksek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

kiraz-2.jpg

YÜKSEK RAKIM AROMAYI ETKİLİYOR

Hadim kirazının kendine has özellikleri olduğunu belirten Hadimioğlu, "Rakım özelliği bunların başında geliyor. Yükseklik çok önemli bir etken. Bölgede yaklaşık 2 bin metreye kadar kiraz yetiştiriliyor. En çok bin 800 metrede bahçemiz var. Bu yüksekliğin güneş avantajı da var tabi. Güneş ışığı kirazdaki aromayı çok etkiliyor. Gündüz gece sıcaklık farkının yüksek olması da aromayı etkileyen etmenlerden biri. Kirazımızın bu sebeplerle avantajları var. Rekolte bu yıl da yüksek olacak inşallah" diye konuştu.

TÜRKİYE’DE ÖRNEK SAYILABİLECEK TESİS

İlçe girişine Türkiye’de örnek sayılabilecek bir kiraz alım tesisi yaptıklarını belirten Hadimioğlu, “Eskiden kiraz alımı yapan tüccarlar cadde girişleri, ana arter ve sokak aralarında alım yapıyordu. Bu durum hem tüccarlar hem de çiftçilerimiz açısından önemli bir sorun teşkil ediyordu. Aynı zamanda trafik sorununu da beraberinde getiriyordu. Buna çözüm olarak ilçe girişine Türkiye’de örnek sayılabilecek bir kiraz alım tesisi yaptık. Tüccarlar tırlarını rahatlıkla getirip ürünlerini yükleyebiliyor. Çiftçilerimiz de açık artırma usulü ile ürünlerini daha yüksek fiyatla pazarlayabilme imkanına kavuştu” dedi.

kiraz-3.jpg

ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

Belediye olarak üreticilere her zaman destek verdiklerini vurgulayan Hadimioğlu, “Hadim kirazı ilçenin bir sembolü haline geldi. Bir çok aile geçimini sadece kirazcılıktan sağlıyor. Biz de her zaman üreticimizin, çiftçilerimizin yanındayız. Sulama alanında ciddi yatırımlarımız var. Örneğin Yapımı tamamlanmış 6 gölet, devam eden ve zemin etüdü tamamlanan, ihale aşamasında olan 7 gölet bulunuyor. Belirli mahallelerde kurduğumuz 7 adet sulama pompası ve göletlerle birlikte 2 bin 500 aboneye sulama hizmeti sağlıyoruz. Sulama ağları genişletme ve yenileme çalışmaları var. Yeni bahçe yolları açıyoruz. Kış mevsiminin uzun ve çetin geçmesinden dolayı bozulan yolların her yıl bakım, onarım ve genişletme çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ