Dünya'nın konuştuğu Türk kampı

Musul yakınlarındaki Türkiye'nin askeri kampı Başika'da verilen eğitim görüntüledi. Ankara bugüne kadar eğittiği güçlere yenilerini eklemekte ve bölgede kalmakta kararlı.
Dünya'nın konuştuğu Türk kampı

Türkiye'nin Sünni birliklere ve Peşmerge'ye eğitim verdiği Başika kampında Aralık 2015'teki nöbet değişimi sırasında Bağdat hükümeti, Türk askerinin 'izinsiz girdiği gerekçesiyle' Başika'dan çekilmesi çağrısı yaptı. Sebebi, Musul operasyonu başlarken, İran'ın bölgedeki Sünni güçlere yönelik bir desteğe itiraz etmesiydi.

Musul operasyonu geçen 10 ay içerisinde başlayamadı ancak Başika krizi sürüyor. Tahran ve İran'ın etkisindeki Bağdat hükümeti Türkiye'nin Musul operasyonu sonrası oluşacak yeni düzende yer almasını istemiyor. Ankara ise bugüne kadar eğittiği güçlere yenilerini eklemekte ve bölgede kalmakta kararlı.

Mesud Barzani, Başika kampına giderek Ankara'nın yanında olduğu mesajını verirken Washington, bu krizde Bağdat-Tahran hattını destekledi. Sunni yapıyı istemeyen İran'a destek veren ABD ordusunun Bağdat'taki sözcülerinden Albay Dorian Türk askerinin Başika'daki varlığının 'meşru olmadığını' söyledi.

"Türk varlığı orada kalacak"

Kriz sürerken son olarak Başbakan Binali Yıldırım Perşembe günü "Türk varlığı orada kalmaya devam edecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, bugün yaptığı açıklamada kampta DAEŞ'de karış muhalifleri eğittiklerini söyledi.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul, Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DAEŞ'in elinde ve önümüzdeki günlerde kente geniş çaplı bir operasyon yapılacak.

Reuters