Dünyanın Robot’u Konya’da buluşacak

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 11.si düzenlenecek olan Uluslararası Robot Yarışması bu yıl Konya’da gerçekleşecek.
Dünyanın Robot’u Konya’da buluşacak

Her yıl düzenlenen Uluslararası MEB Robot Yarışması bu yıl Konya’da gerçekleşecek. 11.si düzenlenen yarışma Konya Spor ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Az kategoride yapılan yarışmada bu yıl ilk defa on iki kategori ile yarışılacak. Yarışmaya lise ve üniversite öğrencileri katılabilecek.

“AHİCAN HOŞGÖRÜ KENTİ KONYA’DA”

11.si Konya’da gerçekleşecek olan yarışma daha önce Çanakkale, Ankara, Gaziantep olmak üzere birçok şehirde gerçekleştirilmişti. Diğer yarışmalardan farklı olarak Konya’da düzenlenen yarışmada kategori sayısı oldukça artış gösterdi. TÜBİTAK’ın patentini aldığı ilk robotun isminin verildiği ‘Ahican Hoşgörü Kenti Konya’da’ adlı yarışmada toplamda 12 kategoride yarışılacak.

YARIŞMANIN KATEGORİLERİ

Yarışmanın on iki tane kategorisi bulunuyor. Bu kategorilerin isimleri ise şöyle; Temalı, Çizgi İzleyen, Hızlı Çizgi İzleyen, Sumo, Mini – Sumo, Serbest Proje, Robotino, İnsansız Hava Aracı (İHA), İnsansı Robotlar, Endüstriyel Robotik Kol, Tasarla – Çalıştır, Yumurta Toplama (Caretta Caretta). Kategorilerden en dikkat çekeni ise günümüzden insanların yoğun ilgi gösterdiği İnsansız Hava Aracı kategorisi. İnsansız Hava Aracı’nı Türkiye’de bir tek TÜBİTAK yapıyordu, yarışma sayesinde Milli Eğitim Bakanlığı ’da yapmış olacak.  Diğer bir dikkat çeken kategori ise İnsansı Robotlar. Konya’da Akın Soft daha önce garsonluk yapan robot yapmıştı. Sumo kategorisinde ise robotlar güreşir gibi birbirlerini çizginin dışına atmaya çalışacak. Robotların puzzle yaparak yarışması ile oldukça keyifli ve ilginç bir yarışma olacağa benziyor. Yine, Robotik Kollar ’da en önemli kategoriler arasında bulunuyor. Endüstri 4,0’ın konuşulduğu, otomasyon çağında böyle girişimlerde bulunmak oldukça önemli. Yarışmacıları belli bir noktada sınırlandırmamak adına yarışmaya Tasarla – Çalıştır kategorisi de eklendi. Bu kategoride, tüm kategorilerin dışında yarışmacının hayal gücüne bırakılarak her şekilde robot tasarlanmasının önü açıldı.

KONYA’DA ŞEB-İ ARUS KADAR YOĞUNLUK OLACAK!

Yarışmanın en önemli özelliklerinden birisi de uluslararası olması. Türkiye ilk defa geçen sene Milli Eğitim Bakanlığı ile Hindistan’da ki yarışmaya öğrenci götürdü. Bu yarışmada broşürler dağıtıldı, yarışma duyurulup tanıtıldı. Ayrıca kategorilerin artması ile de yarışmanın daha çok dikkat çekmesi bekleniyor. Yarışmada katılımcılar açısından da sınırlandırma yapılmıyor. Sadece meslek liseleri değil, tüm özel, devlet, düz, meslek liseleri ve tüm üniversiteler yarışmaya katılabilecek. Türkiye’de 3 bin tane meslek lisesi bulunuyor. Bu yüzden katılımcı sayısı on bin civarında bekleniyor. Geçen yıl yapılan yarışmaya 19 ülke katılmıştı. Fakat yapılan tanıtımlar, lise ve üniversite öğrencilerinin katılımı ve kategoride ki artıştan dolayı bu yıl 50’den fazla ülkenin katılımı bekleniyor. Yarışma, sadece Türkiye değil Konya içinde bir tanıtım aracı olacak. Şeb-i Arus da yaşanan yoğunluk bekleniyor. Konya sanayicileri, otel sahipleri ve esnaflardan projeye destek bekleniyor.

YARIŞMADAN TEŞVİK EDİCİ ÖDÜLLER

Yarışmada, TÜBİTAK, üniversiteler yani bağımsız bir jüri olacak. Ayrıca robotlarını sergilemek isteyen vatandaşlar için iki yüz üç yüz tane stant hazırlanacak. Yarışmaya gelenler bilgi alabilecek. Yarışmada derece yapanlara verilen ödüller oldukça teşvik edici durumda. Para ödülü de bulunan yarışmada sadece parasal anlamda değil akademik ve bilimsel anlamda da destekler sağlanacak. Yarışmada derece yapanlar yurtdışında düzenlenen yarışmalara katılma hakkı elde edecekler. Ayrıca yarışmacılar robotları için TÜBİTAK’tan marka tescil belgesi alabilecekler. Diğer düzenlenen yarışmalardan farklı olarak bu yıl yarışmadan bir gün önce 9 Mayıs’ta yarışmanın galası yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz’ın yaptığı açılış ile başlayan yarışma 12 Mayıs’ta final yapacak.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN NİTELİĞİ ARTIRILACAK

Yarışma ile mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, orta ve yükseköğretim seviyesindeki mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin bilgi ve becerilerini kullanan, girişimci, rekabet edebilme bilincine sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedefleniyor. Yarışma ayrıca bilgi ve deneyim paylaşımına imkân verirken toplumda mesleki ve teknik eğitim konusunda farkındalık oluşturulması, endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında ve robot teknolojileri konusunda çalışmaların tanıtımının yapılması ve sergilenmesini sağlayacak.

10 – 11 – 12 Mayıs’ta gerçekleşecek olan yarışmanın başvuruları 16 Ocak – 21 Nisan arasında gerçekleşecek. Başvuru adresi; http://robot.meb.gov.tr

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ