Duterte’nin, Mindanao’da sıkıyönetimi uzatma isteği

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Mindanao Adasında sıkıyönetim 1 yıl daha uzatılmasını istedi.
Duterte’nin, Mindanao’da sıkıyönetimi uzatma isteği

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Mindanao Adasında sıkıyönetim 1 yıl daha uzatılmasını istedi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, yerel güvenlik güçlerinin değerlendirmesine dayanarak, Mindanao'daki sıkıyönetimin ve hâkim önüne çıkarma emrini askıya alınmasının sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Duterte, Senato ve Temsilciler Meclisi Başkanlığı'na gönderdiği 8 Aralık mektubunda, Marawi şehrindeki isyan ve Mindanao adasının bazı bölgelerini kontrol altına alma konusunda 23 Mayıs 2017'den bu yana uygulanan sıkıyönetim süresince Silahlı Kuvvetler ve Ulusal Polis'in önemli ilerlemeler kaydettiğini bildirdi. Duterte ayrıca, sıkıyönetim yasasının uzatılmasının, güvenlik güçlerine Mindanao'da devam eden isyana son vermek ve ülkenin diğer bölgelerine tırmanması ve dökülmesini önlemek için zaman vermeyi amaçladığını belirtti.

Duterte, DEAŞ'ten esinlenen Da'awatul Islamiyah Waliyatül Masriq üyeleri, müttefikleri, koruyucuları, destekçileri ve sevenleri ile birlikte radikalleşme, istihdam, mali ve lojistik birikimin yan sıra yeniden yapılanmaya girdiklerini söyledi. Bu faaliyetlerin Orta Mindanao'da özellikle, Maguindanao, Kuzey Cotabato, Sulu ve Basilan'da yoğunlaştığını bildiren Duterte, bu faaliyetlerin sadece Filipinler'de değil tüm Asya'da bir küresel İslami hilafet ve bir vilayet kurulması hedefini desteklemek amacıyla yoğunlaştırılmış silahlı halk ayaklanmalarının yürütülmesine yönelik olduğunu sözlerine ekledi.

Duterte, sıkıyönetimin uzatılmasını sadece kamu güvenliği ve kamu düzeni uğruna değil, aynı zamanda hükümetin görevini sürdürmesini ve istikrarlı bir sosyo-ekonomik büyüme ve kalkınmayı teşvik etmesini sağlamak için uzatılması gerektiğini belirtti.

İHA