Düzensiz ışıklar kaza sebebi

Düzensiz ışıklar kaza sebebi

Muhtemel bir kazayı önlemesi için konulan Ankara Caddesi’ndeki trafik ışıklandırmalarının daha çok kazaya neden olması mahalleliyi çileden çıkardı. Caddenin sabahtan akşama kadar sayısız düdük sesi ve acı acı fren sesi duyduklarını ifade eden vatandaşlar, caddenin adeta ralli gibi kullanıldığını belirterek ölümlü kaza olmadan tedbirin bir an önce alınmasını istiyor. 

Ankara Caddesi’ndeki trafik ışıklandırmalarında meydana gelen kazalar vatandaşları tedirgin ediyor.  Sabahtan akşama kadar sayısız düdük sesi ve acı acı fren sesi duyduklarını ifade eden vatandaşlar, caddenin adeta ralli gibi kullanıldığını belirterek ölümlü kaza olmadan tedbirin bir an önce alınmasını istiyor. 


Türkiye’de her geçen gün araç sayısı artarken trafik kaza sayısı da ona göre artıyor. TÜİK araştırmasına göre son on yılda taşıt sayısı yüzde 68,9, trafik kaza sayısı yüzde 93,1 artmış. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmaların en önemli nedenleri standart olmayan yollar, hız sınırı aşımı, alkollü araç kullanma, kask kullanmama, denetimlerin yetersizliği, bilinçsiz ve bilgisiz taşıt kullanımı, olarak sıralanıyor. Trafik kazası nedenlerinde sürücü kusurları ise ilk sırada yer alıyor.  2014 yılında meydana gelen kazalarda ölüm ve yaralanmaya neden olan 193 bin 215 kusurun; yüzde 88,6’sını sürücü, yüzde 9,4’ünü yaya, yüzde 1'ini yol, yüzde 0,6’sını taşıt ve yüzde0,5’ini yolcu kusurları oluşturuyor. 


YEŞİL IŞIKTA BİLE TEDİRGİNİZ
Musalla Bağları Mahallesi Ankara Caddesi’ndeki trafik ışıklandırmalarında meydana gelen kazalar vatandaşları tedirgin ediyor.  “Sabahtan akşama kadar sayısız düdük sesi, acı acı fren sesi duyuyoruz” diyen vatandaşlar, “Burada hafif kazaların yanında ağır hasarlı kazalarda meydana geliyor. Özellikle trafik ışıklandırmalara yakın yerlere baktığınızda fren izlerinin uzunluğunu siz de görebilirsiniz. Caddeye şehir merkezinden gelirken de Belh Kavşağı tarafından gelirken de neredeyse her yüz metrede bir ışıklandırma var. Bu ne kadar önlüyor. Sürücüler için bunun bir faydası yok. Bu yolu sanki hız kavşağı gibi kullananlar var. Ne kadar ışıklandırma olsa da araçların hızından yeşil ışık yandığında bile geçerken tedirgin oluyoruz” diye konuştular. 


ÜST GEÇİT İSTİYORUZ
Caddede kazaların çoğu aşırı hızdan kaynaklandığını ifade eden vatandaşlar, “Bugüne kadar Başbakan geldiği günler haricinde de burada kazalar için alınan bir önlemi şu an itibariyle göremedik. Allahtan bir yıllık dönem için de hiç ölümlü yaralamalı kaza olmadı belki ama kazalarda meydana gelen maddi kayıpları toplasanız yolu baştan sonra üst geçitlerle donatırsınız. Araç bakımından da insanlar bakımından da oldukça işlek bir cadde.  Caddenin tamamında kırmızı ışığın varlığı bilindiği halde hala umursamaz bir hız söz konusu. Sürücüler 70’le gitmeleri gereken yolda 80’le gitmiyor bildiğiniz ralli yapıyor.  Burada ortaokul, lise, üniversiteye giden öğrencilerde var. Onlarda bunu her gün yaşıyor. Burada ölümlü kaza olmadan birilerinin trafik canavarlarına Ankara Caddesinin ralli yapılan bir cadde olmadığını anlatması lazım. Bu nedenle bu cadde sürücülerin inisiyatiflerine de bırakılmamalı acilen önlem alınmalı” ifadelerini kullandılar. Ayrıca vatandaşlar bu olaya çözüm olarak bir uyarı sistemiyle kırmızı ışık yanmadan önce ışıkların yanıp sönerek gelen aracın yavaşlatması durumunda yada şehirde daha önce olan ancak şimdi kaldırılan saniye sayımıyla da belki bu kazaların azalacağı görüşündeler.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER