Düzensiz üretim fiyatı artırıyor

Son dönemlerde artan sebze ve meyve fiyatlarını değerlendiren Yasin Aktaş, “Satıcı ürün almak için yerine gidiyor, yerinde ürün bulamıyor" dedi.
Düzensiz üretim fiyatı artırıyor

Son dönemlerde artan sebze ve meyve fiyatlarını değerlendiren Yasin Aktaş, “Türkiye’de düzenli bir üretim yapılmıyor. Üreticiler, patates ve soğan değerli satılıyor diyerek,  soğan ve patates ekiyor. Bir anlık yüklenmeyle diğer sebzelerde boşluk ortaya çıkıyor. Boşlukla birlikte fırsatçılar fiyatları yükseltiyor” dedi

İlkbaharın gelmesiyle birlikte sebze ve meyve tüketimin arttığına vurgu yapan Konya Pazarcılar odası Başkanı Yasin Aktaş, “Seçim dolayısıyla da vatandaşlarımız alışverişe çıkmıyordu. Bahar havası ile birlikte vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılamaya başladı ve tüketim arttı. Böyle olunca da üretici yetiştiremiyor. Aslına bakarsanız üretici de yok. Ben kendimde üreticiyim. Ama ben şuan ürün almak için üretici bulamıyorum. Satıcı ürün almak için yerine gidiyor, yerinde bile ürün bulamıyor. Ayrıca mazot fiyatlarının yüksek olması ve artan nakliye ücretleri sebze ve meyve piyasasını etkiliyor.  Geçen yıllara nispeten bu yaz, sebze ve meyvenin daha değerli olacağını düşünüyorum. Talep çok fazla. Ayrıca ihracattan da isteyen ülke çok” diye konuştu.

2-20190417171310.jpg

“DÜZENLİ ÜRETİM YAPILMALI”

Türkiye’de düzensiz üretim yapıldığının altını çizen Aktaş, “Şuan patates ve soğan fiyatlarından bahsediyoruz. Bir bakıyoruz yükseliyor, bir bakıyoruz düşüyor. Üreticiler, şuan patates ve soğan değerli satılıyor diyerekten hepsi soğan ve patates ekiyor. 2 hafta sonra bitiyor. Bu tip gruplar, bütün sebzeler için aynı şeyi yapıyor. Bir anlık yüklenmeyle diğer sebzelerde boşluk ortaya çıkıyor. Boşlukla birlikte fırsatçılar fiyatları yükseltiyor. Türkiye’de düzenli bir üretime geçilmesi gerekiliyor. Mesela Konya’da domates ve biber daha iyi gidiyor. Örneğin ilk baharda 100 üretici domates ve biber ekecek, ardından Karaman, Niğde gibi şehirler farklı bir ürünü farklı üretici ile ekecek. Bu şekilde bir ayarlama yapılırsa hem fiyatlar bu kadar yüksek olmaz hem de sebze ve meyve üretiminde denge sağlanır. Bu yüzden yaz aylarında sebze ve meyve fiyatları dalgalı gidecek” şeklinde konuştu.

3-20190417171929.jpg

“ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ”

Üretim sürecinde gübre ve tohum fiyatlarının nakliye sürecinde ise mazot fiyatlarının düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Aktaş, “Ben yurt dışına da ihracat yapıyorum. Daha önceki yıllar bin liraya getirdiğim nakliye fiyatı bu 2 buçuk TL.  2 bin TL’ye nakliye yapanı bulamıyoruz. Ayrıca çalıştıracak işçide bulamıyoruz. Geçen yıllarda 80 TL’ye işçi çalıştırıyorduk. Bu sene 100 TL’ye çalışacak işçi bulamıyoruz. Mecburen Suriyeli çalıştırıyoruz. Suriyeliler olmasa biz daha da perişan durumdayız. İşçi ithalatı, mazot fiyatlarının düşürülmesi ve düzenli üretime geçilmesi gerekiliyor” dedi. 

4-733.jpg

“MARKETLER FIRSATÇILIK YAPIYOR”

Marketlerde satılan ürünlerin sert ve dayanıklı olanlardan temin edildiği için lezzetsiz olduğunu vurgulayan Aktaş, “Pazarcıların ürünü ise günlüktür. Şuan Konya’ya 60 kamyon ürün geliyorsa bunun 5 kamyonu marketlere gider. 55 kamyon ürünü pazarcılar alıyor. pazarda hızlı bir sirkülasyon var. Bu sirkülasyonda da pazar ürünleri her zaman taze ve günlük oluyor. 100 TL’ye marketten çantanı dolduramazsın. Ancak pazarda 50 TL’ye çantanı doldurursun. Marketler fırsatçılık yapıyor. Özellikle Konya’daki marketçiler, pazar tezgahı gibi market önüne tezgah açmaya başladılar. Marketçilerin o şekilde tezgah açma yetkisi yok. Ancak içeride kapalı ambalajlarla ürünleri satabilirler. Bu bağlamda vatandaşlarımızı pazarlara bekliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR/ YENİ HABER GAZETESİ