E Devlet Gelir Testi Nasıl Yapılır?

E Devlet Gelir Testi Nasıl Yapılır?
E Devlet Gelir Testi Nasıl Yapılır?

 

Başvurusu ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

Günümüzde maddi sıkıntıların artması sonucu herkes gelirinin giderine kıyasla azaldığını gözlemliyor. Bunun için gelir testinin ne kadar olduğu merak ediliyor. Gelir testi başvurusunu E-devlet üzerinden turkiye.gov.tr linkinden gerçekleştirebiliyor. Sosyal devletlerde var olan bir anlayışı benimseyen sistem hizmetlerine ulaşabilmeyi sağlayan e-devlet yapısı sosyal güvencesi olmayan aileler veya bireylerin yoğun olarak takip ettiği sistemdir.

Bu testin sonucunda günümüzde devlet tarafından sağlanan sosyal destek, korona virüs salgınında verilen desteklerden, yatırılan bayram öncesi harçlıklardan talep edebilir. E-devletten yaptığınız test sistemin yoğunluğuna göre birkaç gün içinde sonuçlanıyor. Maddi geliri düşük olup kendi imkanları ile prim yatıranlarda bu testin sonucunda ödemeye yapılıp yapılmayacağını öğrenebiliyor.

Gelir Testi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının devletin sağlayacağı desteklerden faydalanmak için sosyal güvencesi olmayan ve bireyin kendisinin yaptırması gereken bir testtir. Hem bireyin destek alması hem de sağlık sigortası priminin belirlenmesi için kişi tarafından yapılıyor. Belirlenen test sonucu gelirinizin düşüklüğü ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanılabiliyor.

18 yaşına gelindiğinde aile tarafından sağlanan sağlık sigortasının devam etmesi bu teste bağlıdır. Teste E-devletten doğrudan yapılıyor ve kısa bir zaman aralığında sonuçlanıyor. Gelir testi yapılırken aile bireylerinin sayısı kaç kardeş olduğunuz aile bireylerinin kazandığı gelirin miktarı gibi birçok etken bulunuyor. Herkesin kendisi bu test için başvurunu yapması gerekiyor. Çok özel durumlarda sadece en yakınlarınız bunlar sadece birinci derece olan kişiler testinizi yaptırabiliyor.

Gelir Testi Nerede Yapılır?

Gelir testinin yapıldığı iki önemli yer bulunuyor. Bunların dışında herhangi bir alanda başvuru yapamazsınız.

Bunlar;

  • E- devlet sitesi üzerinden yapılıyor.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden doğrudan başvuru yapılıyor.

İnternet ortamında bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız bunun için il ve ilçelerde SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)' ya da başvuruda bulunabilirsiniz. Buralarda sadece sizler için gelir testinin başvurusu yapılıyor fakat doğru sonucu en kısa zamanda almanız için tekrar buradaki kişilerde sizi E-devlete yönlendiriyor. Dolaylı olarak başvurduğunuz yer tekrar E-devlet oluyor. Bunun için sistemsel bakmayı başaramayacağınızı düşünüyorsanız aile bireylerinden veya yakın arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz.

Başvuru için öncelikle daha önceden bir E-devlet şifresine sahip olmanı gerekmektedir. Çünkü E-devlet sisteminden başvuru yapabilmeniz için iki önemli bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Birincisi T.C. kimlik numaranız diğeri ise E-devlet şifreniz. SGK ya başvuruda bulunmaya gittiğinizde yanınızda ise fotoğraflı kendi kimliğiniz bulunması yeterli oluyor. Sistem üzerinden bilgileriniz kayıtlı olduğundan bu ekstra bilgi gerekmiyor.

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Gelir testi iki aşamalı yapılmaktadır. Birincisi E-devlet üzerinden belirtiğimiz bilgilere sahip olarak yapabiliyorsunuz. İkincisi Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak gerekli formları doldurarak yapılabiliyor. Kurum üzerinden başvuru yapılacak ise bireyin kendisinin başvuru esnasında hazır bulunmanız gerekiyor.

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

Başvuruda bulunduğunuz testin sonucunu kolay erişim açısından E-devlet üzerinden kontrolü sağlanıyor. Ortalama cevap süresi 1-3 iş günü içinde tamamlanıyor. İncelenen başvurunuz sonuçlanınca sizlere E-devlet üzerinden mesaj olarak iletiliyor.

Kaynakça

  1. SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 17 Mayıs 2022. https://sporduragi.com/