e-Devlet Kapısı'na çifte sertifika

e-Devlet Kapısı, "kullanılabilirlik" ve "erişilebilirlik" konusunda iki ayrı sertifikaya layık görüldü.
e-Devlet Kapısı'na çifte sertifika

Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, söz konusu sertifikayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'tan aldı.

Türksat AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin birlikte organize ettiği 3. Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı 18 Kasımda Ankara'da gerçekleşti.

Gül, teknolojinin geniş kesimlerde kullanılmasında standardizasyonun önemine dikkat çekerek, internette yüzlerce standart olduğunu, tüm ülkelerdeki bilgisayarların birbiriyle iletişimde bulunduğunu kaydetti.

 Engellinin erişim engelini kaldırıyor

Görsel, işitsel, fiziksel ve zihinsel engelliler, yaşlılar ile web içeriğine erişim güçlüğü yaşayanların e-Devlet Kapısı üzerinden hizmetlere erişiminin sağlanmasının önemli olduğunu belirten Gül, e-Devlet Kapısı sistemi dahilindeki tüm bileşenlerin, ilgili uluslararası kabul görmüş teknik standartlara azami ölçüde uyum gösterecek şekilde tasarlandığını ifade etti.

e-Devlet Kapısı, ISO 9241-151 ve ISO/IEC 40500 sertifikalarını almaya hak kazandı. Söz konusu standartlarla ilgili Türkiye'deki ilk belgelendirme, e-Devlet Kapısı için yapıldı. e-Devlet Kapısı aracılığıyla sunulan bilgi ve hizmetlerin mümkün olan en geniş kitleye sunulabilmesi ve erişilebilirliğinin tüm vatandaşları kapsayabilmesi, en önemli hedefler arasında yer alıyor. 

e-Devlet Kapısı’nın "kullanılabilirlik" ve "erişilebilirlik" testleri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma Laboratuvarı tarafından gerçekleştirildi. e-Devlet Kapısı, söz konusu testlerden başarıyla geçti.