Ebu Seyyaf örgütüne yönelik operasyonunda 40 terörist öldürüldü

Ebu Seyyaf örgütüne yönelik operasyonunda 40 terörist öldürüldü

Filipinler ordusunun, haziran ayında 10 Endonezyalı gemiciyi kaçıran Ebu Seyyaf örgütüne düzenlediği operasyonda 40 terörist öldürüldü, 37 terörist de yakalandı.

Jakartaglobe'de yer alan habere göre, Endonezya Savunma Bakanı Ryamizard Ryacudu, kaçırılan 10 Endonezyalı gemiciyi kurtarmak için Filipinler ordusunun Ebu Seyyaf örgütüne geçen hafta operasyon başlattığını belirtti.

Bakan Ryacudu, "Filipinler ordusuyla koordinasyon halindeyiz. Filipinler ordusu birkaç gündür 10 bin asker, helikopter ve topçu desteğiyle operasyonları sürdürüyor. Şimdiye kadar 40 terörist öldürülürken, 37 terörist yaralı olarak tutuklandı." dedi. 

Ebu Seyyaf örgütünün rehin aldığı gemicilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyen Ryacudu, rehinelerin salıverilmesi ve örgütün etkisiz hale getirilmesi için Endonezya, Malezya ve Filipinler'in gelecek hafta bir toplantı yapacağını söyledi.

Örgüt geçen ay 7 ve geçen hafta da 3 Endonezyalı gemiciyi kaçırmıştı. Gemiciler halen örgüt tarafından rehin tutuluyor. 

Ebu Seyyaf, mart ayında da 14 Endonezyalı gemiciyi kaçırmış, Endonezya ve Filipinler hükümetinin uzun çabaları sonucunda bu kişiler mayıs ayında serbest bırakılarak, ülkelerine dönmüştü.

Filipinler ordusu rehineleri kurtarmak için operasyonlar düzenlemiş, 18 Filipin askeri ile 5 Ebu Seyyaf örgütü üyesinin öldüğü operasyon başarısız olmuştu. 

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Ebu Seyyaf örgütü, rehine alma eylemleriyle biliniyor.​ Ebu Seyyaf, geçen yıl eylül ayında kaçırdığı 2 Kanadalı rehine için 8 milyon Kanada Doları fidye istemiş, Kanada'ya 25 Nisan'a kadar süre vermişti. Rehinelerden John Ridsdel 26 Nisan'da öldürülmüştü.