Edirneli hayvanseverlerden itlaf iddiası

HAYKONFED Genel Sekreteri Ugan:- "Köpeklerin belediye tarafından başka bir yere nakledildiğini ya da bir şekilde öldürülüp gömüldüğünü düşünüyoruz"- EDHAYKO Başkanı Kalender:- "Tahmini olarak orada 700'den fazla köpeğin yaşadığını biliyorduk ama sayı inan
Edirneli hayvanseverlerden itlaf iddiası

EDİRNE (AA) - GÖKHAN ZOBAR - Edirneli hayvanseverler eski Edirne çöplüğünde yaşayan yaklaşık 700 köpeğin sayısının birden bire azaldığı iddiasıyla savcılığa başvuruda bulundu. Hayvan hakları savunucuları bölgede kazı yapılması için izin bekliyor.

Eski çöplükte yaşayan 700 köpekten 500'ünün kaybolduğunu iddia ederek savcılığa başvuran Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) Başkanı Nurhan Kalender, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöplükte yaşayan sokak köpeklerinin kısa bir süre içinde ortadan kaybolduğunu öne sürdü.

Bölgede yetkililerle arama çalışması yaptıklarını, yaklaşık 500 köpeği bulamadıklarını ve çok üzgün olduklarını ifade eden Kalender, 2017'de çöplüğün kapatılmasından bu yana bölgeye hayvanları doyurmak üzere gitmeye devam ettiklerini anlattı.

Edirne Belediyesinin de köpekleri 2 aydır beslediğini ve kendilerinin de imkanlar ölçüsünde köpekleri besleyin belediyeye destek olmaya çalıştıklarını belirten Kalender, "Yavru köpekleri ellerimizle besledik. Tabii elimizde delil olmadığı için kimseyi suçlayamıyoruz. Oradaki köpek sayısı 700-800 civarındaydı. Sayı inanılmaz şekilde birden bire düştü. Önceki gün de Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi yetkilileriyle gittik sayım yapıp tutanak tuttuk. Tek tek sayarak fotoğraflayarak tutanak altına aldık. Görünür alanda 140 olduğunu tespit ettik. Civarda da 50-60 tane olduğunu düşünüyoruz. Yani çok azalma var. Bu köpeklere ne oldu? Öldülerse ölüleri nerede? Biz bunları sorguluyoruz." diye konuştu.

Savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, alanda kazı taleplerinin de olduğunu vurgulayan Kalender, "Muhakkak bir sonuç çıkacaktır. Eninde sonunda gerçeği öğreneceğiz. Kimseyi de suçlamıyoruz. Çünkü bir şey görmedik. Sadece köpeklerin yok olduğunu biliyoruz." dedi.

- HAYKONFED

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Genel Sekreteri Timur Ugan da hiçbir şahsın bir hafta içinde 500 köpeği toplayamayacağını kaydederek, bölgenin güvenliği ve sorumluluğunun belediyeye ait olduğunu söyledi.

Ugan, "Orada güvenlik görevlileri ve kameralar bulunuyor. Biz köpeklerin belediye tarafından başka bir yere nakledildiğini ya da bir şekilde öldürülüp gömüldüğünü düşünüyoruz. Konfederasyon olarak çok tepkiliyiz. Konuyla ilgili savcılığa da başvurduk. Gerekirse orada kazı da yapacağız." ifadelerini kullandı.

- "Belediyeyle ilgisi yok"

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise ilk yapılan araştırmalarda olumsuz bir durumla karşılaşılmadığını ifade etti.

Konunun derinlemesine araştırılması için bağımsız bir kurul oluşturulacağını anlatan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Belediye ile hiçbir ilgisi yok. Biz de konuyu araştırıyoruz. Vali beyle yaptığımız toplantı da bağımsız bir kurul oluşturulması kararı aldık. 15 günlük kamera kayıtlarını da verdim. Belediyenin dışında bağımsız bir kurulla inceleyeceğiz. Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Tarım Müdürlüğü orada inceleme yaptı bir şey bulunamadı. Herhangi bir götürülme yok, itlaf yok. Sayılarında biraz azalma var onu araştıracağız. Belediyeye ait güvenlik kameralarının kayıtlarını Vali Bey'e verdik. Bölgede inceleme yaptığımız günde tarlalara yayılmış halde bulunan oraya gelmeyen köpekleri gördük. Onlar orada kalmıyor, tarlalara ve başka mahallelere inmişler. Onların da kaydını verdim Vali Bey'e. Yani köpekler yok olmuş değil, dağılmış durumdalar. İlk yapılan araştırmalarda herhangi bir kötü duruma rastlanılmadı. Veterinerlerin de içinde bulunacağız bağımsız kurul inceleme yapacak."

Kaynak: