Efkan Ala, "Derdimiz engellemek değil güvenliği sağlamak"

İçişleri Bakanı Ala, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin, "Gösteri yürüyüşü yapanları engellemek değil bizim derdimiz. Bizim derdimiz onların güvenliğini sağlamak" dedi.
Efkan Ala, "Derdimiz engellemek değil güvenliği sağlamak"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM'de gazetecilerin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve İstanbul'da nerede kutlanacağına ilişkin sorularını yanıtladı.

Gösteri yapılırken birisi hastalandığı zaman, onu hastaneye götürme imkanının olacağını ifade eden Ala, şöyle konuştu:

"Güvenlik lazım olduğu zaman güvenliğini alacaksınız. Sonra o işten, toplantı ve gösteri yürüyüşünden rahatsız olanların onlara karşı müdahalesini önleyeceksiniz. Aslında toplantı ve yürüyüşü yapan insanların hak ve hukukunu ve onların güvenliğini korumak için o yerler belirlenir. Bizim derdimiz gösteri yürüyüşü yapanları engellemek değil. Bizim derdimiz, onların güvenliğini sağlamak. Bir hadise olduğu zaman hastaneye götüreceksiniz, tahliye yapacaksınız. Bütün bunların değerlendirilmesi sonucu yerler belirleniyor."

Ala, şunları kaydetti:

"Biz demokratikleşme paketi ile bir şey daha getirdik. O da toplantı ve gösteri yürüyüş yerleri belirlenirken, ilgili sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınacak. Biz bu demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılması ve bunların garanti altına alınması yönünde sürekli adım atan bir anlayışa sahibiz. Ama şunu da anlıyorum: Türkiye'nin hafızasında yer etmiş bazı problemlerin günümüze tepkisel etkilerini de anlayabiliyorum. Ama bunu artık belli bir rayına sokmak lazım. Daha önceki görüntüler, kimin arzu ettiği şeylerdir. Ama bunu gösteri yapacak olanlar da bizler de beraberce daha iyiye götürmek durumundayız. Spesifik konulara ilişkin değerlendirmeler, açıklamalar yapıldı."

Bakan Ala, "Nihai sonuç kararı ne zaman verilir?" sorusuna, "Artık Türkiye'nin her yerinde bütün işçiler bayram yapıyor. Spesifik olarak sadece oraya (İstanbul) ilişkin bir şey söylemiyorum. Ama onlardan aldığımız görüşmeler sonucunda, İstanbul Valiliği'ne ilişkin bir karardır ve o kararın açıklaması yapıldı" yanıtını verdi. 

"Toplantı ve gösteri Taksim'de yapılırsa dediğiniz anlamda bir sıkıntı mı olur?" sorusuna yanıt verirken Ala, "Daha önce olmadı mı? Hep birlikte yaşıyoruz. Yoksa 1 Mayıs'ı bu Hükümet işçi bayramı yapmadı mı? Tatili bu hükümet yapmadı mı? Yaptı. Bizim böyle bir takıntımız yok ama biz herkesin, orada gösteri yapan ya da kutlama yapan insanların da güvenliğini korumak ve dikkate almak durumundayız. Orada bir şey olduğu zaman da yine aynen burada bana soracaksınız. Öyle değil mi? Haklı da olursunuz" diye konuştu. 

"Bu işleri biraz daha şık yapmalıyız"

Ala, "İstanbul'da nerede yapılması sağlıklı olabilir?" sorusu üzerine, "Yerler belli. Kazlıçeşme... İstanbul'da bu toplantıların yapılabileceği alanlar belirlenmiş. Yenikapı oldu şimdi, çok güzel bir meydan. Kazlıçeşme var, Kadıköy var; bir çok yerde yerel otoritenin, idarenin belirlediği yerler var" dedi. 

"Ankara için neresi olması gerektiğinin" sorulması üzerine ise Ala, "Ankara için de yer belli. Tandoğan Meydanı var, talep ettikleri zaman, bu tür yerler var. Bunların hepsi eskisi gibi şehrin dışında da değil. İstanbul'da şunu diyebilir miyiz; bir yer şehrin merkezi de diğer yerler değil. Daha öncesinde hafızamıza yer etmiş problemleri anladığımızı da söyledim. Onun gereği de geçen seneler yapıldı. Ama artık bundan sonra biraz daha şık yapmalıyız bu işleri" diye konuştu.