İshak Orhan

İshak Orhan

EĞİTİM! EĞİTİM! YİNE EĞİTİM!

EĞİTİM! EĞİTİM! YİNE EĞİTİM!

Değerli okuyucularım!

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ve öğretmenleri ders başı yaptılar. İnşallah hayırlara vesile olur.

Yazımın başlığında belirttiğim gibi eğitim her şeyin başıdır. Çünkü tüm çocuklar tertemiz bir şekilde dünyaya gelirler. Ancak özellikle yakın çevresinin etkisiyle her şekle girerler. Mevlana hazretleri “Bahçıvana teslim ettiğin bir bahçede yabani otlar her tarafı sarmışsa suç bahçede değil bahçıvandadır” der. İşte bizlere tertemiz emanet edilen çocuklarımızda istenmeyen davranışlar oluşursa bu suç çocukların değil, öncelikle anne ve babaların ve öğretmenlerindir. Ayrıca Eflatun “Dünyayı değiştirecek sihirli değnek, analarla öğretmenlerin elindedir” der. Bu durumda öncelikle anne ve babaların çocukları büyütürken yanlış yapmamaları ve öğretmenlerine teslim ettikten sonra da öğretmenlerin yanlış yapmamaları çok büyük önem arz etmektedir. Üç aylık yazlık tatilinin bitmesini dört gözle bekleyen anne ve babalar, bazen okulda öğretmenleri acımasızca eleştirmektedirler. Bunu duyan çocukları ise o öğretmenden veya diğer öğretmenlerden ve okullardan da soğumaktadırlar. Böyle yapmak yerine karşılıklı diyalog ile çocuklarının sorunlarını çözmeye çalışsalar, çok daha iyi sonuç alacaklardır. Velilerden tek istediğim, en geç 15 günde bir çocuklarının okullarını ziyaret ederek öğretmenleriyle doğrudan iletişim kurmalarıdır. Ancak bu görüşmede çocuğun yanında öğretmen çocuğu anne ve babaya şikayet etmemelidir. Anne ve babaya çocuğun olumsuzluklarını çocuk yanlarında değilken söylemeli ama nasıl giderileceğini de belirtmelidir. Anne ve babalar maalesef öğretmenin şikayetlerini çocuklarına söyleyerek çocuğun okuldan ve öğretmenlerinden soğumalarına yol açmaktadırlar.

Eğitim ile kast ettiğim, terbiye ve güzel ahlaktır. Diploma değildir sadece. Çocuklarımız en iyi üniversiteyi bitirebilirler ama güzel ahlak yoksa o diploma beş para etmez. Öncelikle çocuklarınız ülkemizin geleceğine hizmet aşkıyla yetiştirmeliyiz. Tüm dünyaya faydalı olacak şekilde donatmalılar kendilerini. Ezen değil karıncayı bile incitmeyen bireyler yetiştirmeliyiz. Çocuklar dünya menfaatlerine odaklı değil, öbür dünyalarını da bilip oraya yatırım yapmaya yöneltilmelidirler. Kendilerini ve Allah’ı ve peygamberini bilecek şekilde yetiştirilmelidirler. Allah’ı ve Allah’ın kendilerini her an izlediğini bilen bir kişi yanlış yaparken düşünür ve o yanlışı yapmamaya özen gösterir. Tersi ise bencildir ve her türlü yanlışı pişkince yapar maalesef.

İleride ah vah etmemek ve keşke dememek için bugün çocuklarımıza zaman ayıralım ve doğruları yapalım. Çocuklarımız için en kalıcı yatırım, onları güzel ahlaklı olarak yetiştirmektir. Onlara miras bırakmak değildir. Akıllı insan için paranın bir önemi olmaz. Akılsız insan için de para zaten bir işe yaramaz. İyi bir çocuk yetiştirmek hem bu dünyaya hem de öbür dünyaya yapılacak en büyük yatırımdır.

Sağlıcakla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR