Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

EĞİTİM MESELEMİZ (1)

EĞİTİM MESELEMİZ (1)

Ülkemizin eğitimi ile ilgili paylaşımlar yapabilmem için, PISA Türkiye Resmi Web Sitesi kaynaklı bilgileri yazmak gerekiyor.

PISA -Uluslar Arası Öğrenci Değerlendirme Programı” – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü –OECD- tarafından kurulan, 15 yaş gurubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendirmek üzere, üçer yıllık dönemler halinde uygulanan önemli bir uluslar arası bir eğitim projesi çalışmalarıdır.

Projenin temel amacı; gençleri her yönü ile tanımaya çalışmak, öğrenme ortamları ile ilgili isteklerini, ders performanslarını ve öğrenme isteklerini tespit etmek.

PISA: Matematik, Fen Bilimleri okuryazarlığı, Okuma Becerileri ile birlikte, öğrencilerin motivasyonu, kendilerine ait özel görüşleri, aile bilgileri v.s alanlarda da ölçme ve değerlendirme çalışmaları sürdürür.

Araştırma verilerinin analizi ve sonuçlandırılması, bu projeye katılan ülkelerin, görevlendirilen ulusal merkezler tarafından ortaklaşa yapılmaktadır.

Bu projenin uygulama alanı, ülkenin her bölgesinden, her çeşit örgün eğitim okullarıdır.

Ülkemizin bu projeye katılmaktaki amacı; eğitimin uluslararası eğitim düzeyinin ve yerinin tesbit edilmesi, ulsal değerlendirme çalışmalarında temel bilgi olarak kullanılabilmesi.

Eğitim alanında önemli gelişmeleri sağlayabilecek olan bu projeyi uygulayan OECD örgütüne üye olan ülkemiz, yapılan çalışmalara önemli katkılar sağlamaktadır.

PISA Projesi 2000 yılında uygulanmaya başlanmış, ülkemiz bu çalışmalara 2003 yılından beri katılmaktadır.

Ülkemizin 12 ayrı bölgesinden rastgele seçilen her çeşit eğitim kurumundan öğrenciler üzerinden yürütülen bu çalışma, ilk uygulama çalışmlarına katıldığımız 2003 yılından bu yılın sonuna kadar elde edilen verilerde, yıldan yıla gelişme görülmesine rağmen, OECD ülkeleri ortalamasının altında bir başarı görülmektedir.

Okulların başarılarının ortaya çıkarılması, ulusal olarak yapılan değerlendirme çalışmalarında da ortaya çıkarılmaktadır.

Uzmanların değerlendirmelerine göre, eğitimde istenilen seviye ve kalite henüz yakalanamamıştır.

 

Ülkemizde eğitim hizmeti, bizleri yeteri kadar memnun edemiyor. Hep söylenir durulur. Sağlık alanında, ekonomik alanda görülen başarıların, eğitim alanında ne zaman görüleceği merak konusu.

Dünya ölçeğinde, ekonomik ve beşeri kalkınmayı hedef edinen ülkemizin ihtiyacı olan yetişmiş elemanın sağlanması eğitim kurumları ve eğitim çalışmaları vasıtası ile olacağından, eğitime daha bir önem vermemiz gerçeğinden hareket etmeliyiz.

Milli Eğitim Bakanlığı, bütçeden en fazla pay almasına karşılık, yapılması gerekenlerin tam olarak yapılamadığı ortada. “FATİH PROJESİ”  çok iddialı bir proje, nerede ise unutulmaya başlandı.

Eğitim çalışmalarının en önemli paydaşı öğretmenler, eğitim sahasında uygulayıcı bilenleri olarak, yeteri kadar ilgi görmediklerinden, görüşlerinin alınmadığından şikayet etmektedir.

Ulusal ve uluslararası ölçekte elde edilen değerlendirme raporlarının iyi okunarak, eğitim çalışmalarını, planlamalarını yeniden gözden geçirmek gerekiyor.

Eğitim işinin yüklenicileri öğretmenlerin görüşlerinin önemsenip, maddi ve manevi beklentilerinin giderilmesi, çalışmaları daha verimli hale gelmesini sağlayabilir.

Bölgesel farklılık gösteren öğrenci başarı/başarısızlıkların ortadan kaldırılabilmesi, alınabilecek tedbirlerin, yapılabilecek çalışmaların ortaya konması için, bölgesel eğitim şuralarına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Haftaya aynı konuya devam etmek dileği ve duası ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR