Eğitim şimdi millileşiyor!

Önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak eğitim programındaki değişimi müfredatı bizimleştirmek adına atılmış büyük bir adım olarak değerlendiren Eğitimci Abdullah Şafak, “Devrim niteliğindeki bu değişiklikler kabuğumuzu kırmamız için iyi bir fırsat” dedi.
Eğitim şimdi millileşiyor!

Milli Eğitim Bakanlığı müfredat değişikliği yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredat taslağında 53 farklı dersin öğretim programı yeniden yazıldı.  Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamuoyunun görüşüne sunduğu yeni müfredat taslağı pek çok değişiklik içeriyor.

“MÜFREDATI BİZİMLEŞTİRMEK”

Değişen yeni müfredatı Lale Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Abdullah Şafak ile değerlendirdik. Ülkenin son 15 yılda pek çok alanda yol kat ettiğini artık sıranın eğitime geldiğini anlatan Abdullah Şafak; “Ülkemizin son 15 yılda refah düzeyi hayli arttı sadece bir konuda tıkanığız bu da eğitim. İşin niceliğinde binaların artması, sınıf mevcudunun azalması, ders kitaplarının devlet tarafından karşılanması, tablet dağıtılması, akıllı tahtalar gibi adımlar attık. Fakat işin nitelik boyutunda pek bir şey yapamamıştık. Bu zamana kadar sadece derslerin yerlerinin değişmesi gibi güncellemeler oldu köklü değişiklikler yaşanmadı. Önceki yıllarda kendi kabuğumuzda kalmamızı isteyen üst akıllar müfredatımıza el değdirtmediler. Müfredatı bizimleştiremedik. Bizim yaşayış tarzımıza, kültürümüze aykırı kazanımların olduğu bir müfredatımız vardı. Şimdi ülke standartları ve geçekliğiyle uyumlu kazanımları olan müfredat hazırlanıyor.” dedi.

YENİ MÜFREDAT 2017-2018 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Milli Eğitim Bakanlığının tüm öğrencileri ilgilendiren müfredat değişikliği ünite başlıkları ve içerikleri ile internet üzerinden görüşe açılacak. İki yıldır üzerinde çalışılan yeni müfredatla ilgili öğretmen, veliler olmak üzere bütün halktan kısıtlama olmadan 10 Şubat’a kadar görüşler alınacak. Öneriler değerlendirilip düzenlemeler yapılacak. Yeni müfredat 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren sınıflarda öğretmenler tarafından derslerde işlenecek. Bu durumla ilgili Şafak; “Önümüzde ki yıl 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle her okul da dersler yeni müfredat ile başlayacak. Şu anda konu kamuya açıldı ve veli, öğrenci ve işin mutfağında olan öğretmenlerden beklenti var. Okullarda zümreler toplanacak ve her öğretmen kendi branşını inceleyecek. Öneri, şikâyet, değerlendirmeler dikkate alınacak. “ dedi.

DERS İÇERİKLERİ SADELEŞTİRİLECEK

OECD ortalamalarına bakıldığında Türkiye’nin aldığı ders saati diğerlerinden daha az durumda. Bu nedenle ders saati azaltmak yerine içeriğinin hafifletilmesi ve azaltılması yönünde çalışmalar olacak. Yeni müfredat Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim yılından itibaren hayata geçecek. Yeni müfredat ile ders içerikleri sadeleştirilecek. Müfredatta temel beklentinin; üniversite ve meslek hayatında başarılı olmanın gerekliliği için ne yapılabilir yönünde olduğunu belirten Abdullah Şafak; “Bu çalışmalar yapılırken; örneğin çocuğumuz 8 sene Türkçe dersi görüyor. 8 yılda görmüş olduğu Türkçe dersinde mevcut programda 400 küsür kazanım var. Yeni müfredatta bu kazanım sayısı 360 küsürlere düştü. Yani sadeleşme oldu. Türkçe’ de dilbilgisi kısmı 5. Sınıfta başlıyor. İlk 4 sene çocuğumuzun okuması, okuduğunu anlaması ve iletişim kurmadaki kabiliyetinin zenginleştirilmesi için programlar hazırlandı. Bu müfredat çocuğun muhakeme yeteneğini geliştiren yorum yapabilen yazma becerisi geliştiren bir program üzerine kurgulanıyor.” dedi.

EV ÖDEVİ TARİHE KARIŞIYOR

Yeni müfredat ile yarıyıl tatillerinde telafi eğitimi konulmayacak. Okul süreci Şubat’tan sonra başlayacak. Öğretmenler o ders saatleri içerisinde o günlerde kayıpları telafi edecekler. Yeni müfredat ile öğrenciler tatillerde kendisini zenginleştirecek kitap okuma, sinemaya gitme kültürel mekanları gezme gibi etkinlikler yapabilecek. Gördüğü gezdiği yerleri her bir öğrencinin okullar açıldıktan sonra arkadaşlarına anlatmaları istenecek. Öğrencilere sömestrda ev ödevi verilmeyecek. Bu uygulamanın öğrencinin yararına olduğunu vurgulayan Şafak; “Bana eğitim sisteminde ki en büyük üç sıkıntıyı söyle deseniz birinci sırada söyleyeceğim şey; test tekniği ile seçme sınavı ile hayata hazırlayan bir eğitim sistemi üzerine kurguladık herşeyi. Her şey seçme sınavına endeksli durumda. Çocuk ilkokuldan başlıyor lise bitene kadar hangi şıkkı işaretlersem doğrudur çünkü ben ona göre bir liseye, üniversiteye gideceğim diyor. Herkes seçme sınavında çok net yapmak için çalışıyor. Haliyle durum böyle olunca ödev verirken de amaç daha çok net yapsın oluyor. Çocuğun bunun aksine daha sosyal olması, okuduğunu paylaşması yönünde bir müfredat daha sağlıklı.” dedi.

MÜFREDATTA ‘PİSA’ GÜNCELLEMESİ

Yeni Türkçe müfredatında birinci sınıftan itibaren gramer ağırlıklı bir eğitim yerine okuma, anlama ve yazma becerilerinin geliştirilmesi için kazanımlar ağırlıklı olarak öğretilecek. Türkçe dersi müfredatında okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye yönelik kazanım ve açıklamalar, PISA ve PIRLS gibi uluslararası sınavlarda ölçülen becerileri yansıtacak şekilde yapılandırıldı. Buna göre, Türkçe derslerinde öğrencilerin metin içerisinde açıkça verilen bilgiler doğrultusunda bilgiyi bulma, bilgileri sıralama ve gruplandırma gibi basit düzeyde işlemler dışında, eleştirel düşünme, soyut düşünme, analitik düşünme, elde edilen bilgiler ile gerçek hayat arasında ilişkiler kurabilme gibi daha üst seviyedeki becerilerin gelişmesine de olanak sağlandı.

TEOG, YGS VE LYS DEĞİŞİKLİKTEN ETKİLENMEYECEK

Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren 1, 5 ve 9. sınıf öğrencilerinin, yeni hazırlanmış müfredatla eğitime başlayacaklar. Dolayısı ile bu sene ve gelecek sene ve sonraki takip eden sene de değişen müfredattan dolayı TEOG, YGS veya LYS sınavlarında herhangi bir farklılık olmayacak.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ