EKAP maliyetlerde devrim yaptı

EKAP maliyetlerde devrim yaptı

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER

Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) kamu alımlarında etkinlik, saydamlık ve verimliliğin sağlanması amaçlarken, ihalelerde rekabeti artıran EKAP, kamu alım maliyetlerinde büyük oranda tasarruf sağlıyor.

EKAP, elektronik ortamda yayınlanan ilanların ihale duyurularına ve dokümanlarına erişilmesini sağlıyor.  EKAP'a kayıtlı gerçek/tüzel kişilerin mobil cihazlardan mobil imzalarını kullanarak ihale dokümanlarını indirebileceği ve bu sayede istekli olabilecek sıfatını kazanabiliyor.   Kamu İhale Kurumu’nun dünyadaki kurumların yapabildiklerinden daha fazlasını yaptığını ifade eden Kamu İhale Kurumu Elektronik İhale Daire Başkanı Ferruh Solak, Türkiye’nin AB üyesi 27 ülke ortalamasının daha üstünde ihaleleri elektronik ortam konusunda başarı ortaya koyduğunu söyledi.

4-1-1-002.jpg

OTURDUĞUNUZ YERDEN İHALE

Türkiye’deki ilanların tümüne elektronik ortamda ulaşılabildiğini ifade eden Ferruh Solak, “Bu sistemle Avrupa Birliği’de ortak ilanları merkezi bir resmi gazeteden yayınlıyor.  Fakat Türkiye daha fazlası olarak şunu ekledi. Şu an Türkiye’de elektronik ihalenin alt yapısı bütün ihalelilerin ihale dokümanlarına oturduğunuz yerden ulaşma imkânı sağlıyor. İhalelerde ihaleye çıkıldığı zaman ihale yapan idareler bir ihale dokümanı hazırlar teknik şartname idari şartname  sözleşme tasarısı hazırlar. Örneğin, Türkiye’de Kars’ta bir ihale yapılacak. İhaleler elektronik ortama geçmeden önce Kars’a gidiyordunuz veya bir şirketinizin kaşesiyle bir adam gönderiyordunuz. Şartname satın alınıyor. Sonra teklif hazırlanıyor. Bu zaman ve maliyet açısında firmalara ciddi bir maliyet oluşturuyordu. Bu maliyette kamuya yansıtılıyordu. Şimdi hiçbir yere adam göndermenize gerek kalmadı. Oturduğunuz yerden sadece internete bağlı bir bilgisayarla erişebiliyorsunuz. Hangi ihale ilgi alanınıza giriyorsa o ihaleye girmeyi arzu ettiyseniz çok basit bir işlemle sahip olabileceğiniz elektronik imza ve mobil imza ile bu şartnameyi indirebiliyor, teklif verebiliyorsunuz.  ” diye konuştu.

İHALELERDE REKABET ARTTI

Bu sistemin kamu ihalelerinde rekabeti artırdığını belirten Ferruh Solak, Elektronik ihaleden önce 3,1 olan ortalama teklif sayısı 5’in üstüne çıktı. 1 yıllık kazancı da 3 milyar TL’nin üzerinde. Çoktan maliyetini karşılamış bir e-devlet projesi. Zaten Başbakanlığın belirlediği öncelikli e-devlet projelerinden biriydi.  E-devlet tüm dünyada teknolojinin de sunduğu imkânları hükümetin çok iyi okumasıyla 100’den fazla proje içerisinden 11 tane projeyi öncelikli proje haline getirdiler. Bunlardan bir tanesi de elektronik ihale projesiydi” ifadelerini kullandı.

İHALELER HAK EDENE GİDİYOR

İhale kavramı Türkiye’de zihinlerde karanlık bir alan olduğunu vurgulayan Solak,  “İhaleler kirlilik yolsuzluk algısını vatandaşını devlete olan güvenini en çok sarsan bir bulanık alandı. Vatandaşla devletin birbirine olan mesafeyi kapatacaksak o aradaki şüpheleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Vatandaşın devletine güvenmesinin en önemli yolu ihalelerin içerisinde kafa karıştıracak ne varsa bunları ayıklamaktır. Bunlarda kağıt unsuru ve insan unsuru. Kâğıtla insanı ihalelerden temizleyebildiğiniz oranda ihaleler rekabetçi bir ortamda hak edene gidiyor. EKAP,Önemli oranda hedeflerine ulaşmış durumda” dedi.

4-1-3-002.jpg

DEVLETİ ZARAR UĞRATACAK İHALELER TAMAMEN ORTADAN KALDIRILDI

Artık kağıtsız ve insansız ihalelerin yapılmaya başlandığını ifade eden Solak,  “2013 yılı Haziran ayından itibaren tıbbi cihaz ihalelerinde yüzde yüz kâğıtsız ve insansız ihale yapılmaya başlandı. Teklifler elektronik ortamda veriliyor ve değerlendiriliyor. Daha önceden bir ihaleye teklif veren firmalar arasında bir şekilde anlaşma yoluna giderek hukuki açıdan devleti zarar uğratma şeklinde olabilecek ihalelere yeni yapıda izin verilmiyor.O ihaleye sizin dışınızda kimlerin girdiğini kimlerin teklif verdiğini vereceğini bilmiyorsunuz. EKAP’a kimse kendisi dışında kimseyi göremiyor. Sadece sayısını görüyor. EKAP bütün modülleriyle devreye girdiğinde yıllık 5 Milyar TL kamuya getirisi olacak. Yıllık 100 milyar TL bir kamu alımının yapıldığı bir Türkiye’de 5 Milyar TL iyi bir tasarruf. Kamu İhale Kurumu bu dönüşümü yapıyor. Epeyde bir yol aldı. Onu da mevcut ekiple tamamlayacak” şeklinde konuştu.