Eklemlerde ağrı ve şişliğe dikkat!

Eklemlerde, özellikle diz ve ayak bileklerinde ağrı ve şişlik durumunda Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) hastalığından şüphe edilmesi gerekiyor.
Eklemlerde ağrı ve şişliğe dikkat!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, Ailesel Akdeniz Ateşi'nin (AAA) Akdeniz havzası civarında yaşayan Yahudi, Ermeni, Kuzey Afrikalı, Arap ve Türk popülasyonlarını etkileyen ve yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın Türkiye'de görülme sıklığının yüksek olduğunun altını çizen Kiraz, bunda akraba evliliğin de etkisinin olduğunu belirtti.

Kiraz, hastalığın genetik olduğunu ve 38-40 derece arasındaki ateş, karın zarı veya akciğer zarı iltihabı, karın ya da göğüs ağrısı ile kendini gösterdiğine dikkati çekerek, "Eklemlerde özellikle diz ve ayak bileklerinde ağrı şişlik, Ailesel Akdeniz Ateşi hastalığının en belirgin özellikleri arasındadır. Özellikle egzersiz sonrası kas iltihabı ve ağrısı görülebilir" diye konuştu.

Hastalık genç yaşta daha sık görülüyor

"Hastalık yüzde 85 hastada 20 yaş öncesi başlar ve 40 yaş sonrası başlaması çok çok nadirdir" diyen Kiraz, tanı konulmaması halinde ya da düzenli ve etkin tedavi alamayan hastalarda böbrekler, karaciğer, kalp organlarda fonksiyon kaybı olabileceğini söyledi. Kiraz, bu gibi durumlarda hastalarda böbrek yetmezliği geliştiğini ve diyaliz ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi. "Düzenli ilaç tedavisi ile yüzde 65 oranında tam hastalık kontrolü elde edilebildiğine" dikkati çeken Kiraz, bu şekilde yüzde 30 kısmi kontrol sağlandığını, yüzde 5 hastada ise tedaviden yanıt alınamadığını kaydetti. Kiraz, ilaç tedavisinin ömür boyu olduğunu ifade ederek, gebelik ve süt verme dönemleri de dahil kesinlikle kesilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.