Ekmek israfına dur deyin!

Yeni Haber - İsmail Poçan
Ekmek israfına dur deyin!

Türkiye’de günde 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. İnsanların yetmeyeceği düşüncesiyle tüketemeyecekleri kadar çok ekmek aldıklarını ifade eden Burcu Ekmek sahibi Sercan Sert, gereğinden fazla fırının olduğunu belirterek fırıncıların da fazla ekmek üretim yapmaları nedeniyle israfa yol açtıklarını söyledi.

Türkiye’de günde 4,9 milyon ekmek çeşitli nedenlerle israf ediliyor. Açlıktan insanların hayatlarını kaybettiği bir dünyada, İslam dininde de yasaklanan israfın Türkiye'de çok yüksek seviyelere ulaşması üzüntü veriyor.

“TÜKETEBİLECEĞİNİZ KADAR ALIN”

Türk halkının ekmek israfı konusundaki kötü alışkanlıklarının devam ettiğini kaydeden Burcu Ekmek sahibi Sercan Sert, insanların yetmeyeceği düşüncesiyle tüketemeyecekleri kadar çok ekmek aldıklarını söyledi. Ekmeklerin muhafaza edilememesi nedeniyle bayatladığını vurgulayan Sert, daha sonra ekmeği bayatladı diye çöpe atıldığını söyledi. Ekmeklerin Buzdolabında muhafaza edilmesi halinde ihtiyaç halinde rahatlıkla tüketilebileceğini ifade eden Sercan Sert, “ İnsanlarımızın tüketebilecekleri kadar ekmek almaları lazım. Bu tür alışkanlıklardan vazgeçilmeli. Eskiden fırın sayıları da azdı ve belirli saatlerden sonra üretim yapılmazdı. Bu yüzden insanlarımız evde ekmek bulunsun diye fazla ekmek alıyordu. Şimdi bakıyoruz, hem fırın sayısı fazla hem de 24 saat açık olanlar var. Dolayısıyla insanlarımız tüketecekleri kadar ekmek alarak bu israfın önüne geçmiş olacaktır'' diye konuştu.

“GEREĞİNDEN FAZLA ÜRETİM VAR”

Fırıncıların gereğinden fazla üretim yapmaları nedeniyle de israfa yol açtıklarını ifade eden Sert,  gelişigüzel fırın açılmasına karşı çıkılması gerektiğini belirterek, ''Planlı şekilde bunu yapmak lazım. Böyle olması durumunda fırınlardaki ekmek israfını azaltabiliriz. Türkiye'de çok yüksek seviyelere ulaşmasının üzüntü veriyor.  İnsanlar bir taraftan gıda alamadıkları için hayatını kaybedecek, diğer yandan her gün 5 milyon ekmeği israf edecek, bu korkunç bir rakam. Bunun acilen önüne geçilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE 2013 YILINDA EKMEK İSRAFINI YÜZDE 18 AZALTTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılı Ocak ayında başlattığı “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”ndan sonra bir yıl içerisinde ekmek israfında yaklaşık yüzde 18’lik azalma sağlanarak günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek israf edilmekten kurtarıldı. Türk halkı da ekmek için bir yılda harcadığı paradan 2,5 milyar TL tasarruf elde etti. Madalyonun diğer yüzünde ise günde 4,9 milyon ekmeğin hala israf ediliyor olması var.

DÜNYADA AÇLIK YÜZÜNDEN HER YIL 6 MİLYON ÇOCUK HAYATINI KAYBEDİYOR

Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün yaklaşık 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Sadece bu rakamlar bile ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar almayı ve daha da önemlisi aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamayı öğrenilmesi gerekiyor.