Büşra Gülşah İyikan

Büşra Gülşah İyikan

Ekmek Nan-ı Azizdir…

Ekmek Nan-ı Azizdir…

2019 yılı bizi soğuk ama bir o kadar da güzel, karlı manzarayla karşıladı…
 
Yağan karların, toprağımıza bereket, ömrümüze sağlık, yuvamıza mutluluk getirmesi dileği ve umuduyla başladık yeni yıla.
 
Hani diyor ya şair; ‘Kar fakirler için hiç de romantik yağmaz’ diye…
 
Bu güzel, bereketli ama bir o kadar da soğuk havaların en düşündürücü, en iç burkucu tarafı da aç ya da açıkta kalmak zorunda olanlardır.
 
İnsanın yüzünü tıpkı bir kış soğuğu gibi; israf ve şuursuz tüketim acı gerçeği kesiyor bu zamanlarda… 
 
İnsanın içini acıtıyor bu savurganlık. Keşke israfları önleyebilecek bilinç, her bireyde en küçük yaştan itibaren oluşabilse ve her alanda bunun gereği yapılabilse...
 
Bugün bizim başımızın tacı, temel gıda maddelerimizin bir numarası ekmek, ne yazık ki en fazla israfa uğrayan gıdaların başında geliyor.
 
Üretimi ve tüketimi en ucuz temel gıdalar arasında yer alan ekmek, dar gelirli, kalabalık ailelerde karın doyurmanın belki de en hesaplı yolu.
 
Dünyada rekor ekmek tüketimiyle en dikkat çeken ülke olduğumuzu kaynaklar söylüyor.
 
Türk insanı, günlük enerjisinin ortalama yüzde 44’ünü, yani neredeyse yarısını, sadece ekmekten alıyor.
 
Bu nedenle ekmeğin kaliteli, besleyici ve hijyenik üretilmesi olmazsa olmazımız. Ama üretimde bu kriterlere ne kadar dikkat edildiği de şüpheli.
 
Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla, ancak israf az oluyor. Gelir düzeyi yükseldikçe ekmek tüketimi azalıyor ama israf için aynı şeyi söylemek ne yazık ki mümkün değil.
 
Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde bu israfa bir kez daha vurgu yapmak belki israf önleyici yeni projelerin doğmasına ilham kaynağı olur.
 
Türkiye’de her yıl 40 milyardan fazla adet ekmek üretiliyor.
 
Uzmanlara göre; bu miktarın ne yazık ki tahminen 4 milyar adedi ise hiç bir canlının midesine giremeden israf oluyor.
 
En fazla israf yemekhaneli iş yerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu ve lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde oluyor ne yazık ki..
 
Ekmek bizim için bir semboldür. Ekmek nan-ı azizdir. Yani Aziz Ekmek...
 
Türkiye'de ve coğrafyamızda milyonlarca insan açlık sınırında inlerken, ekmeği lütfen israf etmeden ihtiyacınız kadar alınız ve artanları da buzdolabında saklayarak yeniden tüketiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Gülşah İyikan Arşivi
SON YAZILAR