Ekmek teknesi: Boya sandığı

Günümüzde artık çok yaygın olmayan ayakkabı boyacılığı son evrelerini yaşıyor.
Ekmek teknesi: Boya sandığı

Günümüzde artık çok yaygın olmayan ayakkabı boyacılığı son evrelerini yaşıyor. Konya’da baba mesleğini devam ettiren Murat Kulaşka,” Bu meslek yok olmaya başladı. Bunun nedeni eskiden insanlar ayakkabı alıyordu uzun zamandır giyiyordu şimdi ayakkabı maliyetleri zayıfladı. Onlar da boya parasına vereceğine gidip kendine 10 15 liraya ayakkabı alıyor.” dedi.

Aşağı yukarı 20 yıldır bu işi yaptığını dile getiren Kulaşka,”Bunun maliyeti biraz daha fazla oluyor. Şuanda bu mesleği rahat bir şekilde icra edemiyoruz. Çünkü kullanacağımız bir alan yok. Oturabileceğimiz bir alan yok iki gün sonra yağmur yağsa, kar yağsa çıkamıyoruz. Bir tek bu işle de yürümüyor,  evimiz kira çocuğumuz var okutuyoruz onları, ek iş yapıyoruz. Hayat zaten pahalı geçinmek zor.” şeklinde konuştu

“KONYA’YA LOSTRA SALONU YAPILMALI”

Ayakkabısını boyatanların genellikle ayakkabılarına değer veren insanlar olduğunu aktaran Kulaşka, “daha çok ayakkabısı çamurlananlar geliyor. Ayakkabısına değer verenler geliyor Belediye bize lostra salonu gibi bir şey yaptırsa çok iyi olur.  Konya için böyle bir şey gerekli.” İfadelerini kullandı.

ekmek-teknesi-boya-sandigi-(2).jpg

“ARTIK HAZIR BOYALAR KULLANILIYOR”

Ayakkabı boyacılığı mesleğinin bitmesinin bir diğer nedeninin de artık hazır boyalar kullanılmasına bağlı olduğuna dikkat çeken Kulaşka” şimdi yeni satılan ayakkabılarda yeni çıkan ürünlerde ve bu ürünleri satan mağazalarda hazır boyalar mevcut, ayakkabının yanın da bir tane de boya veriliyor. Hadi diyor ayakkabını bununla boya, boyacıya da gerek kalmıyor. Bunun içeriği nedir için de ne vardır bu belli olmayan bir şey.” diye konuştu.

ekmek-teknesi-boya-sandigi-(3).jpg

“AYAKKABI PARLIYOR AMA ÖMRÜ DE KISALIYOR”

Ayakkabının ömrü açısından hazır boyaların iyi olmadığına değinen Kulaşka, ayakkabının ömrünün uzaması için boyaların içine badem yağı koyulması gerektiğini vurgulayarak şunları aktardı:” Şimdi bu hazır boyalar da ne madem yağı var ne cilası var. İçerisinde ne olduğu belli değil. Tamam ayakkabıyı parlatıyor ama bir yandan da ayakkabının ömrünü kısaltıyor. Satılan hazır boyalar ayakkabıları zaten çatlatıyor. Uzun ömürlü olmuyor bizim boyadığımız gibi onlar boyasalar da, mutlaka çatlak oluyor. Bizim boyadıklarımızı 1 sene giyileceğine iki sene giyiliyor. Eskiden bizim salonumuz vardı. Ama yıkıldı belediye buna bir çözüm bulursa çok iyi olur. Önceden 10 15 tane boyacı vardı. Şimdi burada 2 3 tane boyacı arkadaşımız var hepsinin yeri ayrı. Eskisi kadar boyatan da yok. Günde 10 kişi gelse 40 lira 50 lira yapar en fazla o da gelirse tabi. Gelmezse o da yok.”

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ