Ekmekte büyük israf

Konya'da günde ortalama 40 ile 50 bin adet ekmek çöpe gidiyor. Toplam ekmek üretiminin yüzde 5'ini yansıtan bu sayının parasal olarak 1 haftalık karşılığı ortalama 379 bin TL.
Ekmekte büyük israf

Türkiye’de ekmek israfı bir türlü önlenemedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2013 yılında başlattığı “Ekmeğini israf etme” kampanyası ile israf oranı düşürülse de halen yüz binlerce ekmek çöpe gidiyor. Konya’da 2 yıl öncesine kadar yüzde 3 olan ekmek israf oranı, yüzde 5’e yükseldi. 1 gün içerisinde ortalama 40 ile 50 bin adet ekmek israf ediliyor. Bu israfın parasal karşılığı ise, 44 ile 55 bin TL arasında. Haftada, 379 bin, ayda 1 milyon 485 bin, 1 yılda 17 milyon 820 bin, 2 yılda ise 35 milyon 640 bin TL değerinde ekmek çöpe atıldı. Bu rakamlar, israfın boyutunu gözler önüne sererken, vatandaşların israf konusunda bilinçlenmesi gerekiyor.

7-1-3-041.jpg

5 ALTGEÇİT YA DA 14 ÜSTGEÇİT YAPILIR

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yüksek Hızlı Tren hattında yapımları tamamlanan dört araç alt geçidinin toplam maliyeti 14 milyon TL oldu. Yani Konya’nın 2 yıllık israfı paraya çevrildiğinde 5 adet altgeçit yapılır. İstanbul Yolu üzerindeki 15 Temmuz Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi önüne yapılan yürüyen merdivenli, asansörlü ve alttan ısıtmalı yaya üst geçidi, 2 buçuk milyon liraya mal oldu. Yani çöpe atılan bu parayla en az 14 tane modern yaya üst geçidi yapılabilirdi. İsraf oran olarak küçük gibi görünse de paraya çevrildiğinde, bile bile çöpe atılan milli servet göz önüne geliyor.

7-1-1-046.jpg

“BİLİNÇLİ ALINIRSA İSRAF DÜŞÜYOR”

Konu hakkında Yeni Haber gazetesine açıklama yapan Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Konya’da günlük 1 milyon 600 bin ekmek üretilmesi icap ederken bugün 1 milyon adedin altında ekmek üretiyoruz. Fırınlarımız yüzde 50 civarında eksik kapasiteli çalışıyor. Ekmek israfı konusunda ise Konya’nın ekmek israfı diğer illere göre daha düşük. Türkiye genelinde ekmek israfı yüzde 10 ise, Konya’da yüzde 5’lere ve daha aşağılara çekildiği günler oluyor. Yani günlük ekmek israfımız 40 ile 50 bin adet arasında değişiyor. Bunun sebebi ise bazı zamanlarda halkımız menülerine göre ekmek almasıyla israf oranı değişiyor. Bilinçli bir şekilde ekmek alınırsa israfın boyutu biraz daha düşüyor” şeklinde konuştu.

vedat-honca.jpg

“EKMEĞİN UCUZ OLMASI DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Ekmek israfının azaltılması veya önlenmesi için çeşitli kurum ve kuruluşların yarışmalar ve paneller düzenlediğine dikkat çeken Honça, “Burada yapılması gereken; Cuma Hutbelerinde ve okullarda ekmeğin kutsallığı ile ilgili bilgiler verilebilir. Tabi burada en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Özellikle okula başlayan yaş sınıfına ekmeğin kutsallığı ile ilgili eğitimler verilmesi gerekiliyor. Bir de Türkiye’de en ucuz şey ekmek. Ucuz olmasından dolayı ekmeğin israfı da çok oluyor. Ekmeğin şuanda bir değeri yok. Değeri olmayınca kutsallığından çıkmış oluyor. Bu da israfı biraz daha tetikliyor” diye konuştu.

7-1-alternatif-(3).jpg

“VATANDAŞLARIMIZ DİKKAT ETMELİ”

Soğuk ekmeğin bayat olmadığını herkesin bilmesi gerektiğini belirten Honça, “Bayat ekmek hazmı daha kolaylaştırır. Ekmek bayata kalmışsa, insanlarımızın bunu iyi değerlendirmesi gerekir. Tatlılarda, çorbalarda ve köftelerde kullanarak israfı bir nebzede olsa azaltır. Herkesin bu konuda destek olması gerekir. Bu konuda yarışmalarda yaptık. Ekmek ile ilgili ne gibi yemekler yapılabilir veya nasıl değerlendirilebilir diye. İnşallah bundan sonra vatandaşlarımız israfın önlenmesi için biraz daha dikkat eder” diyerek sözlerine son verdi. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR