Ekonomi Bakanı Zeybekci Çin'de

Ekonomi Bakanı Zeybekci Çin'de

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,"Ekonomik veya ticari büyüme veya yatırım artışını çok temel bir bileşen olmadan elde etmemiz mümkün değildir. Bu da dünya barışı ve güvenliğidir." dedi.

Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na katılan Bakan Zeybekci, aile fotoğrafı seremonisinde yer aldı. Ardından Zeybekci, "G20 Ticaret ve Yatırım Mekanizmasının Güçlendirilmesi" konulu konuşmasında, küresel ekonomideki istikrarsızlığın devam ettiğine dikkati çekerek, uluslararası ticari büyüme ve yabancı doğrudan yatırım artışlarının da bu olumsuz gidişattan etkilendiğini söyledi. 

"Ekonomik, ticari büyüme veya yatırım artışını çok temel birleşen olmadan elde etmenin mümkün olmadığının" altını çizen Zeybekci, "dünya barışı ve güvenliğinin bu anlamdaki önemine" vurgu yaptı.

Bakan Zeybekci, dünyanın karmaşık bir dönemden geçtiğini belirterek, "3 milyonu Türkiye'de bulunan 5 milyondan fazla ümitsiz Suriyeli mülteciye" işaret etti.

"Refahın ihtiyaç sahibi insanlar arasında dağıtılmasını gerektiren kapsayıcılık ilkesinin, Türkiye'nin dönem başkanlığındaki önceliklerinden biri olduğunu" aktaran Zeybekci, "Paylaşımcılık ruhuna inanmalı ve dikkatimizi bunu gerçekleştirmenin en kolay ve pratik yolu olan ticarete vermeliyiz." ifadesini kullandı.

Zeybekci, Türkiye'nin dönem başkanlığında hem ticaret hem yatırım konularını içeren kapsamlı bir gündem benimsendiğini belirtti.

-Türkiye'nin ekonomik büyümesi

"Türkiye, birçok gelişmiş ve gelişme yolundaki ülkeyi geride bırakarak, 2015 yılında yüzde 4 ve 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,8 oranında büyüdü. Ancak, küresel seviyede, aynı cesaret verici yansımayı yakalayamadık." diyen Zeybekci, "Eğer dengeli, güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme istiyorsak, yatırımlarımızı arttırmalı ve yeni istihdam olanakları yaratmalıyız. Ticareti hem ikili hem de çok taraflı inisiyatifler aracılığıyla kolaylaştırmalıyız. Özellikle KOBİ’lerimiz için ticaret finansmanı mekanizmalarına erişim sağlamalıyız." dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, G20 Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubunun kurulmasının Türkiye'nin dönem başkanlığında atılan önemli bir adım olduğunu anımsatarak, "Bu grubun çalışmalarının ilk yansımalarının geçen yıl İstanbul'da yapılan G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda kabul edilen Başkanın Özeti belgesinde yer aldığını" aktardı.

Bu grubun, ticaret ve yatırımda güçlü bir gündem geliştirilmesine katkı yapacağına inandığını söyleyen Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubu Çalışma Şartnamesinin kabul edilmesini memnuniyetle karşılamaktadır. Bu Çalışma Grubu bünyesinde yapılan değerli çalışmalar neticesinde, Ticaret Bakanları Toplantısı için kapsamlı bir gündemimiz var. Bu toplantının, küresel ekonomiyi etkileyen ticaret ve yatırım konularının ele alınması anlamında bize değerli bir platform sağlayacağına inanıyorum."

- İkili görüşme

Öte yandan Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nın açılış oturumu öncesi Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Majid bin Abdullah Al Qasahi ile bir araya geldi.

Taraflar, son dönemde İstanbul Atatürk Havalimanı ve Medine'de yapılan saldırılarda hayatlarını kaybedenler için karşılıklı başsağlığı dilerken, terörü lanetledi. 

Bakan Zeybekci, Suudi mevkidaşına Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinden bahsederken, "Türkiye'nin, 100. kuruluş yıl dönümünde dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine girmeyi amaçladığını" söyledi.