Ekonomi rahatladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran tarihinde erken seçime gidileceğini açıklaması piyasalar başta olmak üzere ekonomi çevrelerinde olumlu karşılandı.
Ekonomi rahatladı

Ekonomi dünyasında özellikle son dönemde olası belirsizliklerin giderilmesi ve yatırımların önü açılması için oluşan beklenti de karşılanmış oldu. Saat 16:00 itibariyle TL karşısında 4,0910’da bulunan dolar, açıklamanın ardından 4,0224’e kadar geriledi. Euro aynı dakikalarda 5,0695 seviyesinden 4,9806’lara inerken Borsa İstanbul ilk olarak 110 bin 100 puana ulaştı ve ardından yüzde 3,08 primle 112 bin 099 puandan kapandı.

BÜYÜMEYE DESTEK

Açıklamaya iş çevrelerinden de olumlu tepkiler geldi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Seçimlerin erken yapılması en çok reel sektöre yarar. İş dünyası yatırım kararlarını öne alır. Çok daha güçlenecek yönetim sistemiyle üretim yarışı 1.5 yıl erken başlar” diye konuştu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Seçimlerin öne alınmış olması iş dünyası açısından belirsizliklerin de bir an önce ortadan kalkacağı ve önümüzü daha net göreceğimiz anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

PİYASA CANLANACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, belirsizliklerin ortadan kalkması ve ekonomik reform gündemine daha iyi odaklanabilme açısından seçim tarihinin son derece yerinde bir tercih olduğunu bildirdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, erken seçim kararı ile ekonomide rahatlama hemen kendini gösterdiğine işaret ederek, ülke genelinde büyük bir ekonomik canlılık yaşanacağını belirtti. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise, “Ekonomimiz ve üretim hayatımız için olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. 2018 yılının ikinci yarısında şimdiden belirsizliğin ortadan kalkacağı bir dönem görüyorum” dedi.

KALICI İSTİKRAR

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, erken seçim kararına ilişkin, “Kalıcı istikrar için en doğru karar bir an önce milli iradeye başvurmaktır” ifadelerini kullandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise, seçimlerin ekonomik kalkınma için dönüm noktası olacağını söyledi.

Yerinde bir karar oldu

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran’da yapılacak erken seçimlere dair açıklamasını yerinde bulduklarını söyledi. Cesur, “Türkiye’nin öncelikleri bakımından biran önce seçim konusu gündemden kalkmalıdır" ifadelerini kullandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise piyasalardaki erken seçime dair belirsizliğin giderilmesi adına olumlu karar alındığını aktararak, “Seçimin, bu yılın ilk yapılacak olmasını ekonomimiz ve ihracat camiası açısından olumlu buluyoruz” dedi. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, erken seçim kararını destekleyerek şunları dile getirdi: “İş dünyasının ihtiyacı olan istikrar ortamını sürdürülebilmek ve yakın coğrafyamızda cereyan eden siyasi ve fiziki hareketlilik karşısında doğru pozisyon alabilmek adına, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne bir an önce geçmemiz gerekmektedir.”