'Ekonomik önlemler not indirimine gerek bırakmayacak'

'Ekonomik önlemler not indirimine gerek bırakmayacak'

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi negatif izlemeye almasına ilişkin olarak, "Ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve bunların sonuçları değerlendirildiğinde, Moody’s not indirimine ihtiyaç duymayacaktır." dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖdarbe girişimi sonrasında ekonomik gelişmeleri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye ilişkin açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Türk Eximbank Genel MüdürüHayrettin Kaplan, toplumdaki hem sivil hem de siyasi aktörlerin tepkisiyle bertaraf edilen girişimin ardından finansal piyasalarda bir dalgalanma yaşandığını, ancak kısa bir sürede fiyatlamaların normalleşmeye başladığını söyledi. 

Kaplan, yeni bir tehdit oluşmasını önlemeye yönelik önlemleri hızlıca alabilmek için Türkiye'de olağanüstü hal ilan edildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Buna karşın olağanüstü hal ilanının piyasa kurallarının işleyişine müdahaleyle sonuçlanmayacağının ekonomi yönetiminin her kademesinde dile getirildiği ve bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı görülüyor. Cumhurbaşkanımız olağanüstü hal kararı alındığını kamuya açıklarken, bunun ekonomiye olumsuz bir etkisinin olmasına izin vermeyeceklerini belirterek, reform iradesinin de yıpranmamış olduğunu kanıtlarcasına tasarruf açığımızın kapatılması ihtiyacını vurgulamıştır. Ayrıca, mali disiplinden vazgeçilmeyeceğine dikkati çekmiştir."

"Moody's'in tavrı daha doğru ve soğukkanlı"

Kaplan, S&P’nin aksine Moody’s’in o tarihlerde Türkiye'nin kredi derecelendirme notuna ilişkin ani bir karar almamış olmasını, daha doğru ve soğukkanlı bir tavır olarak değerlendirdiğini dile getirdi.

Ayrıca, Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü izlemeye aldığı Nisan 2014'e göre daha iyi bir ekonomik görünüme sahip olduğunu vurgulayan Kaplan, şunları kaydetti:

"Nitekim önümüzdeki dönemde reform iradesinin sarsılmadığının görülmesi, olağanüstü hal uygulamalarının piyasanın işlerliğini bozmadığının anlaşılması ve büyüme üzerinde kuvvetli bir baskı oluşmadığının ortaya çıkmasıyla birlikte not indirimi için bir gerekçe olmadığı da anlaşılacaktır. Ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve bunların sonuçları değerlendirildiğinde, Moody’s not indirimine ihtiyaç duymayacaktır."

Kaplan, Ekonomi Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını ve Türkiye'deki ihracatçıların 15 Temmuz sonrasında yaşayabileceği olası sorunları hafifletmek ve ortadan kaldırmak için üzerilerine düşeni yaptıklarını vurguladı.